BiH

Stiže registar pedofila

Stiže registar pedofila
Foto: Ilustracija | Kasipović: Uskoro registar pedofila

BANJALUKA - Republika Srpska će konačno do kraja godine dobiti registar pedofila, rekao je Anton Kasipović, ministar pravde RS, predstavljajući novi Prijedlog krivičnog zakonika RS Narodnoj skupštini.

On je rekao da je na zakonu rađeno 15 mjeseci, da on ima 416 članova podijeljenih u 33 glave i da su u tekst unesene i odredbe o novim krivičnim djelima koja su se pojavila u međuvremenu, a da su neke osnažene, poput krivičnih djela terorizma, djela protiv polnog identiteta i slično.

Prije redovne skupštinske pauze predstavnici PDP-a i SDS-a su istakli da zakon ima mnogo dobrih rješenja, ali da je potrebno raditi i na unapređenjima. Tako je, na primjer, Perica Bundalo, poslanik PDP-a, rekao da će opozicija pripremiti više od 60 amandmana, kojima će, kako smatraju, postojeći dobar tekst biti dodatno unaprijeđen. Većina opozicionih amandmana je išla za povećanjem zatvorskih kazni, posebno za djela političke korupcije i zloupotrebe službenog položaja. Ilustracije radi, Bundalo je rekao da će PDP predložiti amandman da se za krađu u vrijednosti više od sto miliona maraka uvede kazna dugotrajnog zakona bez mogućnosti pomilovanja.

U prijepodnevnom dijelu zasjedanja nije bilo rasprave o odredbama u zakoniku o sabotaži, podrivanju interesa RS i pozivanju na svrgavanje najviših predstavnika organa vlasti, za koje su predviđene kazne i do deset godina. Jedino je Adam Šukalo, poslanik Napredne Srpske, skrenuo pažnju da bi novinari mogli podleći kazni dugotrajnog zatvora ako odaju tajnu RS. Očekuje se da će o ovim tačkama biti raspravljano u narednom periodu.

Najveći dio rasprave protekao je o razmatranju izmjena i dopuna Zakona o platama u MUP-u RS po hitnom postupku, a kojim je, između ostalog, predviđeno uvođenje varijabilnog dijela plate odnosno stimulacije i destimulacije od deset odsto plate, kao i povećanje plate od deset odsto za pripadnike specijalnih jedinica.

I vlast i opozicija su se saglasili da je potrebno uvesti motivaciju za zaposlene ne samo u MUP-u, već za sve one koji su u javnoj upravi, međutim opozicija je iznijela primjedbe da se ovakvim rješenjima posredno uvodi mogućnost smanjenja plata.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, je rekao da se od dolaska u Ministarstvo zalagao za uvođenje varijabilnog dijela plate, podsjetivši da je prije rata u MUP-u varijabilni dio iznosio 40 odsto od plate.

"Ima onih koji ne rade ništa, a njihovi šefovi, komandiri i načelnici nemaju načina da ih natjeraju da rade", rekao je Lukač.

Dio primjedaba opozicije odnosio se na hitni postupak i već poslovičnu praksu da se brojni zakoni usvajaju bez faze nacrta, na šta je Igor Žunić, poslanik SNSD-a, ukazao da je bilo potrebno hitno usvojiti ovaj zakon kako on ne bi bio u koliziji s već ranije donesenim zakonima koji uređuju sistematizaciju radnih mjesta u MUP-u. Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a, je rekao da će predložiti da se uvede i dodatna naknada, a Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, je ukazao da budžet za plate u MUP-u ostaje nepromijenjen što, kako je rekao, znači da će biti jednak broj stimulisanih i nedestimulisanih. Milanko Mihajlica, poslanik SRS-a, je rekao da podržava da se stimulišu radnici, ali da problem neradnika treba riješiti kroz disciplinske postupke.

Usvojen Prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH

Savjet ministara je utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, kojim se definiše pojam javnog poticanja na nasilje i mržnju, a koji će biti upućen po skraćenoj proceduri u parlament BiH.

Navodi se da će onaj ko putem štampe, radija, televizije, kompjuterskih sistema ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno podstrekava ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima poziva na nasilje i mržnju biti kažnjen kaznom zatvora najmanje jednu godinu.

Kaznom iz prethodnog stava biće kažnjen i onaj ko podstrekava na nasilje ili mržnju protiv grupe ljudi ili nekog člana takve grupe poriče ili grubo umanjuje, pravosnažnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđen zločin genocida, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin. Definisano je i da se kazna zatvora zamjenjuje novčanom kaznom tako što se svaki dan zatvora izjednačava sa 100 KM.

Predviđeno je izvršavanje kazne kućnim zatvorom s elektronskim nadzorom, a traži se i da osuđeni za krivično djelo protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom može biti uslovno pušten nakon izdržane dvije trećine kazne. Predlaže se i da se amnestija ne može dati za krivična djela protiv integriteta BiH i krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih medunarodnim pravom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije