BiH

Kasumović prvi političar u FBiH koji je osporio Šmitov legitimitet

Kasumović prvi političar u FBiH koji je osporio Šmitov legitimitet
Foto: Grad Zenica | Kasumović prvi političar u FBiH koji je osporio Šmitov legitimitet

SARAJEVO - Fuad Kasumović, lider stranke BHI-KF prvi je političar iz Federacije BiH koji je osporio legitimitet Kristijana Šmita, visokog predstavnika, kojeg ne priznaje RS.

Kasunović je gostujući na N1 tv. komentarisao formiranje vlasti u Federaciji BiH i istakao da je Šmit napravio grešku kada je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona i da zato mora da reaguje ako dođe do blokiranja ovog procesa.

"Oni koji su u izbornoj noći ogromnu grešku napravili, promenili Izborni zakon, govorim o Šmitu. On je rekao da je sa tim izmjenama deblokirao formiranje vlasti u Federaciji. Ako se desi to što SDA nagovještava, aposlutno je da mora reagovati, iako to nije ni demokratski, ni u jednoj državi osim Bosni to ne bi smio da uradi,  onda mora da dovrši posao", rekao je Kasumović.

Na konstataciju da je Šmit rekao da se u tom slučaju ne radi o blokadi, Kasumović je odgovorio da je Šmit isluženi političar i da se u BiH vjeruje svakom, kako je rekao, ćati koji doće iz EU.

"Nemojte vjerovati trećerazrednim međunarodnim političarima, pa ni tom Kristijanu. Šta je on to u svojoj državi, došao isluženi političar u izbornoj noći i povlači nacionalistički zakon. Svaki tamo ćata iz Evropske unije dođe i mi njemu vjerujemo", rekao je Kasumović, koji je i gradonačelnik Zenice.

Na pitanje da li želi da kaže da je Šmit "ćata" i "trećerazredni političar", Kasumović je odgovorio pitanjem:"A, šta je drugo".

Šmit je, prema njegovim riječima, poslat u BiH po nekim drugim zahtjevima i da je svima jasno šta je uradio.

"Šmit igra na štetu BiH,  on je vrlo bitan činilac, malo legalan, a malo nelegalan. U Republici Srpskoj kažu da nije legalan, predsjednik Reublike Srpske neće da se sastane sa njim", kazao je Kasumović i dodao:

"Kako je legalan, ko ga je imenovao, ako se ne imenuje tamo u Savjetu gdje se imenuje, nije imao punu podršku...".

Kasumonović je pojasio da ako Šmit nije legalan na čitavoj teritoriji BiH i ne priznaje ga jedan dio države, onda, kazao je, "ni ja ne mogu reći da je legalan".

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije