BiH

Katica: MUP i građani KS imaće najbolji i najefikasniji helikopter

Katica: MUP i građani KS imaće najbolji i najefikasniji helikopter
Foto: Vlada KS | Katica: MUP i građani KS imaće najbolji i najefikasniji helikopter

SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica oglasio se povodom saopštenja za javnost stranke Naprijed u kojem se problematizuje nabavka helikoptera za potrebe Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako je istakao, bez obzira na pokušaje sabotaže, MUP KS, kao i građani Kantona Sarajevo će imati najbolji i najefikasniji helikopter, nabavljen u skladu sa zakonom i zakonskim propisima.

“Duži niz godina u kontinuitetu se sabotira pokušaj MUP-a KS da provede postupak nabavke helikoptera za koji odgovorno tvrdim da će biti najbolji koji smo mogli nabaviti. Dali smo obećanje građanima da ćemo nabaviti helikopter za operativne poslove MUP-a KS koji će istovremeno služiti i za civilne potrebe i to obećanje ćemo ispuniti, bez obzira na razna podmetanja sa strane, pokušaje sabotaže i jeftini populizam“, navodi ministar Katica.

Kako potcrtava, nema prostora za sumnju u funkcionalnost helikoptera ili zakonitost provođenja javne nabavke. U pripremi specifikacije za helikopter, kako objašnjava, radilo se toliko temeljito da su tražili i da helikopter ima mogućnost da preveze policijsku jedinicu od 13 osoba pod punom opremom na bilo koju lokaciju, ali i da posjeduje protivpožarno vedro koje može odjednom pokupiti do 700 litara vode potrebnih za gašenje požara, da ima sistem brzog spuštanja, da može u potpunosti odgovoriti u slučajevima pružanja prve pomoći i brojne druge karakteristike.

„Helikopter koji ćemo nabaviti služiće i za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, za misije traganja i spašavanja, za podršku medicinskim intervencijama i drugim teškim situacijama. Stoga, otvoreno se zapitajmo: Kome nije u interesu da Kanton Sarajevo ima najbolju i najopremljeniju helikoptersku letjelicu u državi? Ko ne želi dobro građanima Kantona Sarajevo i kome smeta jaka policija Kantona Sarajevo?

Oni koji to dovode u pitanje, trebali bi biti svjesni da mogu snositi odgovornost za iznošenje neistina i obmanjivanje javnosti, ali i za ometanje postupka javne nabavke koji, naglašavam, još nije završen, te je vrlo moguće da ovakvim istupanjima u javnosti pogoduju određenim ponuđačima. Na kraju, želim još jednom istaći da ćemo istrajati u nabavci helikoptera za potrebe MUP-a KS i građana Kantona Sarajevo i da ćemo ispuniti obećanje koje smo dali građanima, kao što smo ispunili i sva ranije data obećanja kojima smo doprinijeli poboljšanju društveno-ekonomskog i socijalnog stanja u Sarajevu, kroz jačanje policije transparentnim zapošljavanjem novog mladog i profesionalno osposobljenog kadra, oslobađanje građana od plaćanja participacije, povećanja naknada za porodilje i drugim mjerama", zaključuje ministar Katica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije