BiH

"Kazani ostali tamni oblak iznad Sarajeva"

"Kazani ostali  tamni oblak iznad Sarajeva"
Foto: Ilustracija | "Kazani ostali tamni oblak iznad Sarajeva"

SARAJEVO - Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost u BiH podržalo je inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić za izgradnju spomen-obilježja ubijenima na Kazanima.

Bio bi to spomenik nevinim žrtvama koje je na lokalitetu Kazani ubio Mušan Topalović Caco, osnivač i komandant Desete brdske brigade Armije BiH.

Žrtve su odvedene na Kazane i tu su bačene u duboku jamu u kojoj su pronađeni njihovi posmrtni ostaci. Do sada su identifikovane 23 žrtve - po dvije hrvatske i ukrajinske nacionalnosti, jedna bošnjačke i 10 srpske nacionalnosti.

Srpsko građansko vijeće podsjetilo je na najnoviju inicijativu koju je gradonačelnici Karić uputila Slobodanka Macanović, kćerka jedne od žrtava na Kazanima - Radoslava Komljenaca, napominjući da su od zločina do danas Kazani ostali tamni oblak iznad Sarajeva, koji je vidljiv samo porodicama žrtava.

"Nažalost, mnogi građani Sarajeva, a posebno mlađe generacije, uopće ne primjećuju taj crni oblak, niti su čuli za zločine na Kazanima, što doprinosi kulturi poricanja i mržnje", navela je Macanovićeva.

Podržava obilježavanje jame na Kazanima kao masovne grobnice, ali je ukazala na činjenicu da se radi o nepristupačnoj lokaciji koju je gotovo nemoguće urediti da bi ona bila pristupačna starijim građanima, prvenstveno porodicama žrtava. Stoga smatra da je u pitanju djelomično rješenje, a ne dostojanstveno sjećanje i spomenik na nevine žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije