BiH

Kazna za sukob interesa i do 20.000 KM

Kazna za sukob interesa i do 20.000 KM
Foto: N.N. | Kazna za sukob interesa i do 20.000 KM

SARAJEVO - Sukob interesa u državnim institucijama, koji će utvrđivati tim eksperata iz stalnog nezavisnog komisionog tijela, kažnjavaće se i novčano od 1.000 do 20.000 KM.

Ovo bi, u najkraćem, bile glavne izmjene u Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je danas na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

No, kako su nam potvrdili njegovi predlagači, potpuno je neizvjesno da li će zakon proći na glasanju, uprkos činjenici što je njegove izmjene iniciralo osam poslanika iz različitih političkih partija i oba entiteta.

Jasmin Emrić, poslanik A-SDA u Parlamentu BiH, podsjeća da, ukoliko zakon prođe, ubuduće Komisija za utvrđivanje sukoba interesa više neće biti sastavljena od političara, parlamentaraca, već od stručnih osoba.

Budući da je pomalo neobično da sami parlamentarci iniciraju izmjene zakona koje upravo njih izbacuju iz ove komisije, Emrić pojašnjava kako su oni prevashodno za transparetnost.

"Mi glasamo za vraćanje povjerenja u rad parlamenta, jer javnost je nepovjerljiva često i bez razloga. Radi se o složenom zakonskom rješenju, pri čemu svi hoće da imaju uvid kako će se zakon provoditi", ističe on. Emrić smatra da je ovaj prijedlog zakona vrlo dobar, iako, kako kaže, očekuje veliki broj primjedaba na njega.

"Jako je teško procijeniti hoće li on dobiti podršku", zaključuje Emrić.

Sličnog je mišljenja i Borislav Bojić, poslanik SDS-a, jedan od predlagača, koji također ne može da predvidi da li će zakon proći, između ostalog i zbog činjenice što je počela predizborna kampanja.

"Postojeće rješenje ne zadovoljava. Sigurno nije ni naše idealno i biće dosta rasprava, ali je svakako dobro što je otvoreno ovo pitanje, da bi se i partije mogle izjasniti, da vidimo gdje su pozicije", kaže Bojić, koji izražava nadu da će se naći dovoljno ruku da zakon prođe.

Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka, također jedan od predlagača, pojašnjava da je suština njihovog prijedloga isključivanje dnevne politike iz ove oblasti i osiguravanje transparentnosti obavljanja javnih poslova.

"Bitno je isključiti mogućnost privatizovanja javnih funkcija u stranačke, interesne ili porodične svrhe i treba omogućiti dostupnost tih istih funkcija svim ljudima u zemlji, prema sposobnosti, bez obzira na stranačku, nacionalnu, polnu ili bilo koju drugu pripadnost", kaže Šepić.

Navodi kako su to poznati principi u demokratskim društvima.

"To je i moj interes, kao jednog od predlagača, jer sam uvjeren da možemo kao zemlja uspjeti jedino ako budemo gradili državu institucija i jednakih šansi za sve", ističe Šepić, navodeći kako vjeruje da će većina podržati prijedlog zakona i de će on na kraju biti podržan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije