BiH

Kaznili APIF ignorišući propise RS

Kaznili APIF ignorišući propise RS
Kaznili APIF ignorišući propise RS

BANJALUKA - Rješenje Konkurencijskog savjeta BiH, kojim je Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Banjaluka kažnjena sa 21.000 KM zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu je neosnovano, nezakonito i doneseno je uz potpuno ignorisanje zakonskih propisa i akata nadležnih institucija i Vlade RS, rekli su iz APIF-a.

Naime, Konkurencijski savjet BiH je rješenjem od 27. januara ove godine utvrdio da je APIF odlukom o visini naknade za davanje prepisa finansijskih izvještaja, u štampanoj ili elektronskoj formi, kojom je utvrđeno da se za jednokratno korištenje podataka za više od 500 izvještaja pojedinačno ugovara cijena, zloupotrijebila dominantni položaj na tržištu pružanja posredničkih, informatičkih i finansijskih usluga na području RS, primjenom različitih uslova za istu ili sličnu vrstu poslova. Takođe je utvrđeno da je APIF odredbom Ugovora o pružanju usluga zaključenog sa firmom TEC Sarajevo, zloupotrijebio dominantni položaj na tržištu RS, uslovljavanjem da druga strana prihvati dodatne obaveze koje po svojoj prirodi ili prema trgovačkom običaju nemaju veze sa predmetom takvog ugovora.

"Rješenjem je naloženo APIF-u da uskladi visinu naknade iz djelokruga rada Agencije na način da utvrdi jasne i nedvosmislene kriterijume koji bi bili identični za sve potencijalne korisnike usluga u propisanom vremenskom roku, te da zaključi Ugovor o poslovnoj saradnji sa firmom TEC Sarajevo pod uslovima jednakim za sve privredne subjekte na relevantnom tržištu, u propisanom vremenskom roku", rekli su iz Konkurencijskog savjeta BiH.

Međutim, iz APIF-a ističu da im je ovim rješenjem nanesena ogromna nepravda i nenadoknadiva materijalna šteta, kao i nesaglediva šteta ugledu i egzistenciji same agencije. Dodaju da je to rješenje u cijelosti neosnovano i u suprotnosti sa zakonskim propisima i aktima koji su doneseni od strane Vlade RS, njenih institucija i ovlaštenih organizacija, a koje je Agencija primjenjivala u ovom slučaju.

"Potpuno je nejasno kako je Konkurencijski savjet došao do zaključka da Agencija nije poštovala zakonske propise, kad je i više nego evidentno da je u cjelosti postupala u skladu sa zakonskim propisima, pravilnicima i odlukama koje je donijela Vlada RS i njene ovlaštene institucije, kao i Odlukom Upravnog odbora o visini naknada, a na koju je saglasnost dala Vlada RS", rekli su iz APIF-a. Ističu da se postavlja pitanje da li je Agencija trebalo da traži saglasnost Vlade FBiH ili neke druge institucije BiH na Odluku o visini naknada iz djelokruga svog rada na području RS. U ovom slučaju se, kažu, radi o omalovažavanju, ignorisanju i neprimjenjivanju zakonskih propisa i akata Vlade RS i njenih institucija u RS.

"Ovakvim odlukama Konkurencijskog savjeta se na protivzakonit i nerazumljiv način institucije i privredni subjekti iz RS stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na privredne subjekte iz FBiH u postupcima pred 'nadležnim' institucijama BiH u Sarajevu", poručuju iz APIF-a. Dodaju da će, zbog očigledne nezakonitosti i nepravilnosti ovog rješenja, a s obzirom na to da nemaju pravo žalbe, podnijeti tužbu i pokrenuti upravni spor, te preduzeti sve dozvoljene pravne radnje u cilju njegovog preinačenja, odnosno poništenja, kao i zaštite svojih prava i interesa.

"S obzirom na dosadašnja negativna iskustva, evidentnu i već uobičajenu praksu preglasavanja i donošenja 'političkih' odluka na štetu institucija i privrednih subjekata iz RS izražavamo opravdanu sumnju da ćemo pred Sudom BiH u Sarajevu imati ravnopravan položaj i jednak tretman", zaključuju iz APIF-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije