BiH

Kesić: EU od BiH očekuje dogovor o Zakonu o Sudu BiH i Izbornom zakonu

Kesić: EU od BiH očekuje dogovor o Zakonu o Sudu BiH i Izbornom zakonu
Foto: RTRS | Kesić: EU od BiH se očekuje dogovor o Zakonu o Sudu BiH i Izbornom zakonu

BRISEL – Obrad Kesić, ambasador BiH pri Evropskoj uniji (EU), kazao je da je važno da BiH dobije formalno odobrenje za početak pregovora za pristup Uniji, ali da prije dobijanja tačnog datuma za početak ovog posla, slijedi dug proces u kome će se zahtijevati ispunjenje uslova na koje se obavezala, prije svega Zakona o sudu BiH i Izbornom zakonu BiH.

"Značajan korak je da postoji konsenzus unutar Evrope da dobijemo odobrenje za pristupne pregovore. Sa jedne strane pokazuje se rezultat mimo skepticizma i kritike koje su stigle od strane par zemalja članica EU. Ali, ovo je tek početak dugog procesa i naravno da zeleno svjetlo nije bezuslovno. Uslovi su jasno definisani i očekivanje od BiH je da bude riješen zakon koji se tiče suda i zakon o izborima. Te dvije stvari moramo riješiti, ako želimo napredovati nakon odluke koja će biti donesena u Briselu", kazao je Kesić za "Nezavisne novine".

Na pitanje da li vjeruje da će se postići dogovor o ova dva pitanja, s obzirom na to da je u prethodnom periodu bilo izuzetno "burno" prilikom pokušaja da se pronađe rješenje prihvatljivo za sve, Kesić odgovara:

"Imali smo, podsjećam par najava što se tiče Zakona o sudu da je dogovor postignut. Po meni nije upitno da li je moguće donijeti neki zakon, već da li je moguće da se ispoštuje dogovor na koji se obavežu političke stranke. Ako ne postoji volja i dogovor da se ispoštuje dogovoreno, onda od zakona nema ništa. Moraju svi da budu spremni da učine takav korak", naglasio je Kesić.

Podsjećamo, dvodnevni sastanak Evropskog savjeta počinje danas u Briselu, a ako je suditi po najavama evropskih zvaničnika biće odobren početak pregovora BiH sa Evropskom unijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije