BiH

Kitarović zadovoljna posjetom: Dijalog je jedini način za rješavanje svih otvorenih pitanja

Kitarović zadovoljna posjetom: Dijalog je jedini način za rješavanje svih otvorenih pitanja
Foto: Anadolija | Kitarović zadovoljna posjetom: Dijalog je jedini način za rješavanje svih otvorenih pitanja

SARAJEVO - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je zadovoljna posjetom BiH i da je u Sarajevu imala dobre, kvalitetne i otvorene razgovore, koji "moraju biti nastavljeni jer je dijalog jedini način za rješavanje bilo kakvih otvorenih pitanja".

"Drago mi je da se ulaže u mnoge projekte i da će tih sredstava biti što je moguće više, jer je to najbolji način da se pomogne ljudima da ostanu u BiH", rekla je ona.

Kitarovićeva je naglasila da je uz ekonomske reforme nužno sprovesti i političke, koje će hrvatskom narodu stvoriti pravne mogućnosti.

"Predstoji jedan prilično dugačak i naporan put u članstvo EU, koji se na početku ne čini tako lakim, jer posljedice reformi u početku znaju biti pomalo i negativne, posebno za ekonomiju i stanovništvo, ali pozitivne se osjete tek kasnije", kaže ona.

Ulazak BiH u EU, smatra Kitarovićeva, jedan je od faktora koji će doprinijeti ostanku i opstanku Hrvata u BiH, prenosi N1.

Ona je istakla da pelješki most nije nešto što je usmjereno protiv BiH, te da će on pomoći BiH i rasteretiti Neum. "Mi ne želimo da Neum bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko mjesto, kakvo jeste", rekla je predsjednik Hrvatske.

Navodeći da je danas posjetila Ahmiće i Križančevo Selo, Kitarovićeva je rekla da treba razmišljati o prošlosti, ali i o budućnosti dobrih odnosa, a Hrvatima u BiH je poručila da je Hrvatska uz njih.

"Želja mi je bila saznati kako se danas živi u srednjoj Bosni. Vidi se napredak, ali primijetno je da ovi krajevi, kao i cijela BiH i sama Republika Hrvatska pate od depopulacije, odlaska posebno mladih ljudi. Na nama je da se stvore nova radna mjesta i socijalni uslovi koji su potrebni da bi ljudi ostajali ovdje, osjećali optimizam i povjerenje i da bi svoju budućnost vidjeli upravo ovdje", rekla je Kitarovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije