BiH

Kličković kandidat za člana Predsjedništva BiH, Lukić za predsjednika RS

Kličković kandidat za člana Predsjedništva BiH, Lukić za predsjednika RS
Foto: Srna | Kličković kandidat za člana Predsjedništva BiH, Lukić za predsjednika RS

BANJALUKA - Kandidati Prve SDS na predstojećim izborima su Gojko Kličković za srpskog člana Predsjedništva BiH i Radomir Lukić za predsjednika Republike Srpske, rečeno je danas na konvenciji ove stranke u Banjaluci.

Lukić, koji je predsjednik Prve SDS, rekao je da su na konvenciji predstavljeni i nosioci kandidatskih lista za Narodnu skupštinu Srpske, Parlamentarnu skupštinu BiH i tri kantonale skupštine u Federaciji BiH (FBiH).

"Prva SDS baštini dobru i najbolju tradiciju srpskog političkog organizovanja krajem prošlog i početkom 21. vijeka. Kako smo se držali onoga sa čim smo stvorili Republiku Srpsku, nadamo se dobrim rezultatima i u najmanju ruku mandatima u parlamentu Srpske i velikom broju glasova za naše inokosne organe", izjavio je Lukić novinarima.

Kličković je rekao da će njegovi osnovni ciljevi biti da pokuša izgraditi povjerenje između dva entiteta i tri konstitutivna naroda, vodeći računa da se poštuju sva međunarodna prava kada je riječ o manjinama.

"Naš zadatak je i da se, konačno, izborimo za konstitutivnost srpskog naroda u FBiH, jer su poznati problemi sa srpskom imovinom i srpskim jezikom u tom entitetu", naveo je Kličković.

On je istakao da se Prva SDS zalaže i za potpunu zaštitu srpske imovine u FBiH i Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, potrebno je utvrditi granicu BiH kako bi se vidjelo koliki je Republika Srpska entitet procentualno, zaustaviti "natoizaciju" Oružanih snaga BiH ili izvršiti potpunu demilitarizaciju BiH, a u krajnjem slučaju vratiti oružane snage Republici Srpskoj.

"U naredne četiri godine mora se izvršiti revizija svih dokumenata u vezi sa Srebrenicom jer su potpisani pod pritiskom međunarodne zajednice i reći istinu o Srebrenici", smatra Kličković.

Nosilac kandidatske liste Prve SDS za Izbornu jedinicu jedan za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Bijelić očekuje da će ova stranka na predstojećim izborima osvojiti minimum jedno mjesto u Predstavničkom domu.

"To je bitno za Prvu SDS, jer se u Sarajevu brane interesi Republike Srpske", poručio je Bijelić.

Nosilac kandidatske liste Prve SDS u Izbornoj jedinici šest za Narodnu skupštinu Republike Srpske Milenko Stanić rekao je da je cilj ove stranke da na predstojećim izborima postane parlamentarna i da na narednim lokalnim izborima preuzme dominantnu poziciju na političkoj sceni Srpske.

"Prva SDS će na izborima zagovarati sabornost i odgovornost. Sabornost nam je danas potrebnija nego devedesetih godina prošlog vijeka jer imamo zavađene politike oko manje važnih i važnih pitanja. Mi ćemo pokušati da pomirimo te politike jer to šteti Srpskoj i njenim institucijama", istakao je Stanić.

On je rekao da će Prva SDS raditi na jačanju Republike Srpske i njenom daljem razvoju.

Nakon konvencije, rukovodstvo i članovi Prve SDS lomljenjem slavskog kolača u banjalučkom Hramu Svete Trojice obilježilo je krsnu slavu stranke - Petrovdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije