BiH

Ključnih zakona nema, a projekti u zastoju

Ključnih zakona nema, a projekti u zastoju
Foto: Nedžad Uglješa | Ključnih zakona nema, a projekti u zastoju

SARAJEVO - Ovo je najgora vlast otkako postoji FBiH, a svi zakoni koje je Vlada FBiH dosad uputila u parlamentarnu proceduru su antireformski, a ne reformski, oštro je ocijenila opozicija, ali i dio pozicije u FBiH.

Mnogi su nezadovoljni postignutim rezultatima Vlade FBiH i oba doma Parlamenta FBiH. Nepostojanje ključnih reformskih zakona, često otkazivanje sjednica i blokade koje postoje u Domu naroda FBiH najbolji su pokazatelj nepostojanja adekvantog koalicionog partnerstva u FBiH, a većina parlamentaraca najvećim krivcima za to smatra dvije ključne partije HDZ BiH i SDA. Zbog neefikasnosti vlasti u FBiH nisu usvojeni neki od ključnih zakona, poput Prijedloga zakona o igrama na sreću, Prijedloga zakona o PIOu, zakona o šumama, ali i dva zakona koja se odnose na plate  Prijedloga zakona o doprinosima i Prijedloga zakona o dohotku.

I sam Fadil Novalić (SDA), premijer FBiH, je ogorčen pa kaže da su često umjesto rasprava o zakonima sjednice svedene na populistička prepucavanja.

"Nedopustivo je da napredak Federacije bude talac neozbiljnosti poslanika. Neću odustati ni od zakona o porezu na dohodak ni od zakona o doprinosima, jer se radi o prevažnim zakonskim rješenjima koja će znatno olakšati poslovanje te doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta", poručio je Novalić s jedne od preskonferencija.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DFa u Predstavničkom domu FBiH, kaže da je vlast u FBiH izgubila povjerenje i političku podršku, te da o tome jasno govori činjenica da različite odluke donose domovi i Vlada FBiH.

"Ova vlada nema mehanizam da pokrene procese. Mi smo uputili inicijativu za njenu smijenu i ako dio pozicije ostane pri svojim stavovima, jer su odbili prihvatiti izvještaj o radu i okvirni budžet, onda će ova vlada raditi u tehničkom mandatu do narednih izbora i uzeće joj se svaka mogućnost da odlučuje", kazao je Đonlagić.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBBa, kaže da su isključivi krivci za zastoj u radu Vlade FBiH i Parlamenta FBiH SDA i HDZ BiH. Tvrdi da SBB dosad nije glasao ni protiv jednog zakonskog rješenja i da je u vlast ušao kako bi bio kohezioni faktor i donekle spasio situaciju. Ističe da ipak rješenje nije izglasavanje nepovjerenja Vladi, jer ne vidi neku novu većinu koja bi mogla spasiti situaciju.

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP BiH, ističe da sve činjenice ukazuju na to da je ovo najlošija vlast u Federaciji BiH otkako ona postoji.

"Svi zakoni koje je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH su antireformski, oni nisu reformski. Iz tog razloga je dobro što oni nisu prošli u parlamentu jer takvi zakoni bi samo štetili građanima FBiH", kaže on.

Ističe da je došlo do zastoja u reformskim projektima, u energetskom sektoru, izgradnji infrastrukture, da se ništa ne čini da se zaustavi "bijela kuga" i iseljavanje.

Slavica Josipović (HNS), poslanik u Predstavničkom domu FBiH, izrazila je uvjerenje da će se situacija u FBiH i BiH popraviti, te da je optimistična zbog toga što je dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH preuzeo Dragan Čović, lider HDZ BiH.

"Smatram da neko novo prekomponiranje vlasti nikome ne bi išlo u prilog, te da ćemo pokazati već na narednoj sjednici Predstavničkog doma FBiH da mislimo ozbiljno i da ćemo na jesen krenuti na posao", kaže Josipovićeva.

Oba doma Parlamenta FBiH od 2015. godine pokazala su neefikasnost. Tako je u prvoj godini mandata usvojeno tek 10 zakona, od čega su tri već bila u proceduri iz prethodnog saziva Parlamenta FBiH.

Predstavnički dom je u 2016. održao 20 sjednica, što je za 10 manje od prosjeka prethodnog mandata, a u 2016. razmotreno je 156 mjera i usvojeno 29 zakona, dok je prosjek prethodnog mandata bio 180 mjera i 40 zakona.

Ozbiljnost problema najuočljivija je pri pogledu na program rada Predstavničkog doma. Od 144 zakona, koliko je planirano tim programom rada, ovaj dom usvojio je tek 16, odnosno 11 posto u 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije