BiH

Vanredna sjednica Doma naroda FBiH nije ni održana: Zatražena smjena Puzigaće

Vanredna sjednica Doma naroda FBiH nije ni održana: Zatražena smjena Puzigaće
Foto: Nedžad Uglješa | Klub Srba u Domu naroda FBiH uputio zahtjev za smjenu Puzigaće

SARAJEVO - Vanredna sjednica Doma naroda FBiH, na kojoj je bilo planirano glasanje o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, i nakon više od tri sata čekanja, nije održana jer nije bilo kvoruma.

Na sjednici se pojavilo 15 delegata, čime nije postignut kvorum. Nijedan delegat iz Kluba Bošnjaka, kao ni iz Kluba ostalih, nije došao, tri hrvatska delegata se takođe nisu pojavila na sjednici, dok su iz Kluba Srba došla samo dva.

U međuvremenu, Klub Srba u Domu naroda FBiH uputio je pismeni zahtjev za smjenu Drage Puzigaće (SNSD), zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda FBiH, nakon što je potpisao zahtjev predsjedavajuće Lidije Bradare da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes.

Jasenko Tufekčić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FBiH, kazao je da je Puzigaća nastupio mimo stava Kluba Srba u ovome domu.

Zahtjev za smjenu potpisali su Predrag Kojović, Slaviša Šućur, Vesna Saradžić i Draženka Subašić, koji traže da se o pitanju smjene raspravlja na sjednici 26. jula. Pitanje je ko je uopšte podnio zahtjev za smjenu Puzigaće. Klub Srba je desetkovan, samo četiri poslanika su danas prisustvovala, kazala je Bradara i dodala da su cijeli dan čekali na neki glas od kolega iz Kluba Bošnjaka i kada su svi počeli gubiti strpljenje, sišla je u dvoranu i konstatovala da nema kvoruma.

Drago Puzigaća potvrdio je da je potpisao akt kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes.

"Potpisao sam jer ovo pitanje spada u vitalni nacionalni interes jednog naroda. Smatram da je potrebno postići konsenzus. Ko smatra drugačije, imaju glasanje u Domu naroda. Ako klubovi izglasaju dvotrećinski, to pitanje je riješeno i ide na Ustavni sud i zna se epilog", rekao je Puzigaća.

Komentarišući najave da bi Klub Srba mogao da na redovnoj sjednici Doma naroda, zakazanoj za 26. jul, pokrene pitanje njegove smjene, Puzigaća je izjavio da je to njihovo legitimno pravo i dodao da "rade šta god hoće", prenose federalni mediji.

Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, kazao je novinarima pred početak sjednice da je Puzigaća rekao da je ugrožen nacionalni interes Hrvata, a ne dozvoljava da se usvajanjem ovog zakona izvrši popuna Kluba Srba.

Federalni mediji navode da je plan da Klub Srba, kojeg većinski čini SDP, uputi zahtjev za smjenu Puzigaće i imenovanje novog zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, najvjerovatnije iz SDP-a. Tek nakon te smjene moguće je očekivati izglasavanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama. 

"Ovo nije politički korektno. Mi ćemo pokušati zaštititi Puzigaću", izjavila je Bradara za govornicom Parlamenta.

Prema vežećim propisima, ako dva člana Kolegijuma Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH destruktivnim po vitalni interes, onda je potrebna dvotrećinska većina iz svakog kluba naroda da bi se zakon poslao na Ustavni sud FBiH. 

U ovom slučaju, bez ruku parlamentaraca iz HDZ-a u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ne postoji dvotrećinska većina. 

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu, predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi SDA, SBB-a, DF-a i SDP-a BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije