BiH

Ko će biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH: Slavo Kukić podmetnut

Ko će biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH: Slavo Kukić podmetnut
Foto: Arhiva NN | Ko će biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH: Slavo Kukić podmetnut

SARAJEVO, MOSTAR - Iako su posljednjih dana pojedini mediji plasirali informaciju da je mostarski profesor Slavo Kukić konačni i utvrđeni kandidat SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, informacija se, zasad, nije pokazala tačnom, a sam Kukić ističe kako je informacija podmetnuta.

Kukić naglašava da je ona gurnuta i sračunata zbog interesa stranaka nacionalnog spektra.

"Što se mene tiče, u zadnjih nekoliko mjeseci sam isti sud ponovio više puta, a to je da je BiH potrebno svegrađansko okupljanje koje jedino može dovesti do promjene političke paradigme u koju je BiH zarobljena 30 godina. Bude li postojao građanski konsenzus o tome da promjeni te paradigme mogu doprinijeti i sam, neću bježati od toga da o tome najozbiljnije razmislim", poručio je Kukić.

Naime, Kukić jeste jedan od onih sa čijim se imenom licitiralo posljednjih mjeseci, ali u kontekstu njegove kandidature od strane Građanskog saveza (GS) BiH, partije koja je očekivala svegrađansku podršku ljevice za svoj naum. Međutim, u međuvremenu su počele spekulacije da lideri SDP-a i DF-a Nermin Nikšić i Željko Komšić personalno imaju iste ambicije, ali isto tako i Denis Bećirević, državni poslanik i zvaničnik SDP-a iz Tuzle, što bi definitivno značilo da će ljevica na općim izborima biti razbijena o paramparčad.

Iz SDP-a poručuju kako još nisu donijeli nikakvu odluku o kandidaturi profesora Kukića za člana Predsjedništva BiH, kao ni odluku o bilo kojem drugom kandidatu.

"Odluke o kandidatu za Predsjedništvo BiH donijet će organi SDP-a kada za to dođe vrijeme. Poštujemo ličnost Slave Kukića, koji je jedan od glavnih protagonista u borbi za bolju i pravedniju BiH, ali još nije vrijeme za bilo kakvo licitiranje imenima kandidata ispred naše stranke", rekao je Vedad Hajdarević, portparol SDP-a. Naveo je da je ova partija trenutno skoncentrirana na promociju nacrta svog izbornog programa, pod nazivom Plan 10.

Poslanik DF-a u parlamentu BiH Damir Bećirović očekuje da stranke ljevice što prije izađu sa svojim, jednim kandidatom.

"Nadam se da se želi pobjeda. Izuzetno cijenim profesora Kukića, ali ako je cilj pobjeda, onda je jedini mogući kandidat Željko Komšić. Ako je cilj raditi za neku drugu stranku ili kandidata, onda mogu predložiti bilo koga. To je moj lični stav", rekao je Bećirović.

Emir Suljagić, predsjednik GS-a, navodi da bi bilo kakva odluka o zajedničkom kandidatu, zajedničkim listama i zajedničkom nastupu na izborima 2018. značila da su Nikšić i Komšić dorasli odgovornosti i istorijskom trenutku.

"Nažalost, njihovo ponašanje govori drugačije, i sve dok njih dvojica govore u ime ljevice, ni SDA ni HDZ ne treba da se sekiraju za vlast. I Nikšić i Komšić ne žele da uzmu vlast, nego samo onoliko mrvica koliko im Bakir Izetbegović i Dragan Čović daju sa stola", poručio je Suljagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije