BiH

Ko je danas uhapšeni Zoran Janjušević: Povezan s Delimustafićem i DB-om RS

Ko je danas uhapšeni Zoran Janjušević: Povezan s Delimustafićem i DB-om RS
Ko je danas uhapšeni Zoran Janjušević: Povezan s Delimustafićem i DB-om RS

BEOGRAD- Pripadnici policije uhapsili su jutros Pavla Miljkovića (50) i Zorana Janjuševića (49) zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, kaže Ivica Dačić.

Miljković, direktor preduzeća "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd", i Janjušević, specijalni savjetnik u tom preduzeću, sumnjiče se da su oštetili ovo preduzeće za 800.000 evra.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je da su hapšenjr izveli pripadnici MUP Srbije i Policijske uprave Beograda, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Miljković se sumnjiči da je od 1. januara 2006. do 1. januara 2010. godine, uz podstrekavanje Janjuševića, davao naloge finansijskoj službi da odobrava plaćanja na teret ovog preduzeća za radove koji su izvršeni na kući u Tolstojevoj ulici broj 7, čiji je vlasnik Janjušević.

Time je pomenutom preduzeću napravljena šteta od 800.000 evra.

Sve veze Zorana Janjuševića

Zoran Đinđić je odmah poslije oružane pobune JSO osnovao Savjet za državnu bezbjednost. Član ovog savjeta postao je Zoran Janjušević, koji je poslije pobune, uz tvrdnju da ima iskustva, postao Đinđićev čovjek zadužen za vezu između BIA i Vlade Srbije.

Zoran Janjušević je prethodno bio postavljan za stečajnog upravnika brodogradilišta i savjetnika premijera, prema saznanjima „Insajdera“, na prijedlog Filipa Ceptera. Ulogom Janjuševića u prodaji brodogradilišta bavio se i Insajder na televizji B92 u serijalu "Službena (zlo)upotreba".

Naime, sumnja se da je, kao stečajni upravnik beogradskog brodogradilišta, bivšem ministru policije Bosne i Hercegovine Aliji Delimustafiću izdao poslovni objekat u tom brodogradilištu.

Bezbjednosnim pitanjima premijer počinje da se bavi nakon što je tvrdio da je bio operativni radnik Službe nacionalne bezbjednosti Republike Srpske, a zaposleni u Bezbjednosti Republike Srpske i mediji u RS tvrdili su da je Janjušević bio vozač načelnika DB-a Republike Srpske.

U ključnim trenucima kada je BIA, na čijem su čelu bili Bracanović i Savić, vodila Službu po nalozima Legije, bio je zadužen za to da održava kontakte između BIA i premijera i neprestano prati rad Službe. Janjušević je i sam o sebi stvarao mitove da je iskusan sa opremom za prisluškivanje, pa je bio laka meta za optuživanje. Svakodnevno je bio u kontaktu s Bracanovićem i Savićem. Bili su mu dostupni svi izvještaji BIA. Janjušević je bio svjedok na suđenju za ubistvo Đinđića.

Janjušević je zbog utaje poreza 2007. osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu od 20 mjeseci i na novčanu kaznu od 800.000 dinara. Tada je rekao da je protiv njega donijeta "politička presuda u političkom procesu".

Viši sud u Beogradu obustavio je u decembru 2010. godine istragu protiv Zorana Janjuševića, Nemanje Kolesara i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrijebili službeni položaj u vezi s privatizacijom fabrike cementa "Novi Popovac" kod Paraćina.

Prema navodima prijave, Križan i Kolesar, koji je bio predsjednik Upravnog odbora cementare "Novi Popovac", sa neimenovanim predstavnicima švajcarske firme "Holcim" postigli su dogovor da će, koristeći službeni položaj i politički uticaj, omogućiti da ponuda preduzeća "Brajtenburger" bude proglašena za najpovoljnijeg kupca "Novog Popovca" na javnom tenderu raspisanom 2001. godine. Ta firma je januara 2002. godine, poslije sprovedenog tendera, kupila "Novi Popovac" za 52 miliona američkih dolara.

U prijavi se navodi da je postizanju dogovora doprinio i Jakovljević, koji je imao poslovne kontakte s predstavnicima "Novog Popovca" i "Brajtenburgera", pa je tako Kolesaru i Križanu pomogao u izvršenju djela. "Brajtenburger" je poslije toga uplatio dva miliona i 99.000 dolara na račun firme "Majron Sejls LTD" sa Sejšela, čiji je vlasnik Janjušević.

Nezavisne, nakon ubistva Đinđića, objavile biografiju Janjuševića

"Nezavisne novine" su još 24. jula 2003. godine objavile biografiju Zorana Janjuševića.

Rođen je u Sarajevu 22. avgusta 1960, a u Beogradu je živio od 1993. Prema sopstvenoj biografiji završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, a potom radio kao pripravnik u firmi "Energoinvest".

Izvori bliski vlastima Republike Srpske tvrdili su tada da je Janjušević u Državnoj bezbjednosti RS u proljeće 1992. zaposlen s diplomom srednje škole.

Janjušević je od maja 1992. do početka 1993. bio vozač šefa DB Dragana Kijca, a potom je iznenada otišao u Beograd.

U vrijeme izbijanja "afere Delimustafić" i sumnji da je, kao stečajni upravnik beogradskog brodogradilišta, bivšem ministru policije Bosne i Hercegovine Aliji Delimustafiću izdao poslovni objekat u tom brodogradilištu, Janjušević je potvrdio da je bio radnik DB RS, ali da mu je početkom 1993. Dragan Kijac potpisao sporazumni raskid radnog odnosa. On je tada izjavio da nikada nije sreo Delimustafića, jer su u ratu bili na suprotnim stranama. Prije izbijanja rata u BiH, Janjuševićev brat kao zastupnik "Motorole" tadašnjem ministru Delimustafiću isporučio je veliku količinu opreme za policiju u Sarajevu.

U vrijeme rata u BiH, Janjušević je izvjesnu količinu opreme za policiju i obavještajne službe prodao i MUP-u Srbije. Po dolasku u Beograd 1993, na Novom Beogradu otvorio je privatnu firmu "Tangent", koja se bavila prodajom motorola i druge tehničke opreme, dok se u RS pojavljivao s projektom "Cepter Mobilne telefonije".

Upravo je veza s Milanom Jankovićem, vlasnikom "Ceptera", koji je bio blizak prijatelj ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, uvela Janjuševića u Kabinet premijera Srbije, prvo kao savjetnika za privredu, a potom za bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije