BiH

Koalicija 'Pod lupom' utvrdila izmjene IZ BiH: Spriječiti izborne krađe i manipulacije

Koalicija 'Pod lupom' utvrdila izmjene IZ BiH: Spriječiti izborne  krađe i manipulacije
Foto: N.N. | Koalicija 'Pod lupom' utvrdila izmjene IZ BiH: Spriječiti izborne krađe i manipulacije

SARAJEVO, BANJALUKA - Koalicija "Pod lupom", koju čini šest nevladinih organizacija i civilnih udruženja iz BiH, napravila je vlastiti Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koji je već upućen u parlamentarnu proceduru.

Prema riječima Vehida Šehića, predsjednika Foruma građane Tuzle, organizacije koja participira unutar koalicije, izmjene koja su urađene konačno mogu da osiguraju fer i poštene izbore kroz izborni proces.

Šehić navodi da se koalicija nije željela baviti implementacijom odluka Ustavnog suda, navodeći da je to pitanje za političke subjekte, od kojih su neki već izašli sa svojim prijedlozima izmjena Izbornog zakona.

"Najprije, tražimo da se predsjednici biračkih odbora imenuju od strane opštinskih i gradskih izbornih komisija. To je za nas veoma značajno, jer se tako sprečavaju manipulacije. Do sada su ih birale političke stranke", navodi Šehić.

Druga izmjena je da će Centralna izborna komisija (CIK) BiH poništiti izbore na mjestu na kojem se prilikom prebrojavanja listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasali.

"Kod nas se vrlo često ne slažu ti brojevi. Broj 'ulaznih' listića mora da bude jednak broju 'izlaznih' glasačkih listića", navodi Šehić.

Nova izmjena je uvođenje elektronskog glasanje, uz postojeće ručno.

"Veliki problem je da se nakon izbornog procesa vrši manipulacija listićima. Postoji inicijativa da se zadrži tradicionalni način, ali da će taj listić biti stavljan u skener i onda ići u glasačku kutiju", obrazlaže Šehić.

Još jedna značajna izmjena tiče se ponavljanja izbora u osnovnoj izbornoj jedinici u roku od 14 dana ukoliko dođe do prekida glasanja usljed više sile (zemljotres, poplava i sl.) ili fizičkog nasilja.

"Vidjeli smo kakvi su problemi bili nakon prekida izbornog procesa u Stocu, budući da u Izbornom zakonu nije jasno precizirano šta i kako u tom slučaju raditi", pojašnjava Šehić.

Inače, prethodnih nekoliko mjeseci koalicija "Pod lupom" u 13 gradova i opština širom BiH održala je prezentacije dokumentovanih slučajeva izbornih krađa te predstavila preporuke za modernizaciju izbornog procesa u BiH.

Kako je pojasnila Jovana Kljajić, portparol koalicije, suštinski cilj su razgovori sa građanima, predstavnicima stranaka, izborne administracije, civilnog društva, međunarodne zajednice i medija o ključnim problemima u izbornom procesu, te predstavljanje preporuke za rješenje problema.

"Više od 700 učesnika iz cijele BiH, koji su prisustvovali događajima koalicije, zabrinuto je trenutnim stanjem u državi. Bili su svjedoci izbornih prevara i nepravilnosti i saglasni su da su potrebna suštinska unapređenja kako bismo imali slobodne i poštene izbore", kazala je Kljajićeva.

Prijedlozi

- Predsjednici biračkih odbora treba da se imenuju od strane opštinskih i gradskih izbornih komisija;

- CIK BiH poništiće izbore na mjestu na kojem se prilikom prebrojavanja listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasali;

- Uvođenje elektronskog glasanje, uz postojeće ručno;

- Ponavljanje izbora u osnovnoj izbornoj jedinici u roku od 14 dana ukoliko dođe do prekida glasanja usljed više sile (zemljotres, poplava i sl.) ili fizičkog nasilja.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije