BiH

Kojić: Ađijus se stavio u ulogu socijalnog radnika

Kojić: Ađijus se stavio u ulogu socijalnog radnika
Foto: N.N. | Kojić: Ađijus se stavio u ulogu socijalnog radnika

BANJALUKA - To što je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Karmel Ađijus odbio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu nekadašnjeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslava Brđanina posebno je šokantno jer se ukida praksa poštovanja stava stručnih lica o stepenu rehabilitacije osuđenika, kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

"Ako su nadležni iz ustanove u kojoj je Brđanin služio kaznu zaključili da nema razloga da se puštanje na slobodu smatra neprihvatljivim na osnovu čega se onda sudija Ađijus, koji je pravnik, stavio u ulogu socijalnog radnika, odnosno stručnog lica iz službe tretmana koje je osposobljeno da odlučuje da li se neko dovoljno rehabilitovao?", rekao je Kojić za "Glas Srpske".

Beogradski advokat Novak Lukić, koji zastupa Brđanina, rekao je da je Ađijus uveo drugačije kriterijume prilikom donošenja odluke o prijevremenom puštanju na slobodu u odnosu na prethodnika Teodora Merona.

"Kod Merona je najmjerodavnije bilo mišljenje stručnih lica iz ustanove u kojoj je osuđenik služio kaznu i uglavnom je na osnovu toga donosio odluke. Za razliku od njega, Ađijus je u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN najavio da će promijeniti tu praksu i vidimo da se to i dešava", naveo je Lukić.

On kaže da nema pravo žalbe na odluku jer je to akt milosti, ali da poslije određenog vremena može ponovo da uputi zahtjev za prijevremeno puštanje.

"Nije nijednim aktom Tribunala regulisano nakon koliko vremena se može ponovo podnijeti zahtjev, jer to treba da stoji u odluci kojom se odbija zahtjev. Morao bih ponovo da pročitam odluku, ali čini mi se da nisam vidio da je navedeno kada će ponovo moći da se uputi zahtjev", objasnio je Lukić.

Ugledni bijeljinski advokat sa dugogodišnjim stažom u haškoj sudnici Miodrag Stojanović kaže da ovakva odluka Mehanizma postaje zabrinjavajuće pravilo u posljednje vrijeme.

"Nakon što je tribunal u slučaju generala Radivoja Miletića odbio da postupi po ustaljenoj praksi i da poslije dvije trećine izdržane kazne odobri njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, ovo postaje zabrinjavajuća praksa. Bili smo uvjereni da će se ta praksa konačno prenijeti i na osuđenike koje je osudio Sud BiH, ali sada vidimo da stvari idu u suprotnom smjeru", istakao je Stojanović.

U odluci Karmela Ađijusa od 28. februara navodi se da "ne smatra prikladnim da primijeni svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Radoslava Brđanina u ovoj fazi".

"Konkretno, velika težina njegovih zločina onemogućava da on bude prijevremeno pušten", naveo je Ađijus i dodao da Brđanin nije uspio da dokaže da se dovoljno rehabilitovao.

Haški tribunal osudio je 2004. godine Radoslava Brđanina na 30 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije