BiH

Kojić: Mahmuljin zaslužuje maksimalnu kaznu zatvora

Kojić: Mahmuljin zaslužuje maksimalnu kaznu zatvora
Foto: Arhiva | Kojić: Mahmuljin zaslužuje maksimalnu kaznu zatvora

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje od Tužilaštva BiH da uloži prigovor na visinu kazne Sakibu Mahmuljinu, ocjenjujući da je zaslužio maksimalnu kaznu zatvora srazmjerno težini zločina koji su počinili pripadnici odreda "El muhahedin" koji je bio u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, gdje postoji direktna komandna odgovornost Mahmuljina.

"Ne možemo biti u potpunosti zadovoljni visinom izrečene kazne zatvora od 10 godina Mahmuljinu, jer smatramo da nisu postojale bilo kakve olakšavajuće okolnosti", rekao je Kojić Srni, komentarišući današnju prvostepenu presudu Suda BiH u ovom slučaju.

On je izrazio očekivanje da će Tužilaštvo BiH uložiti prigovor na visinu izrečene kazne zatvora jer je zakonom za ovo krivično djelo predviđena maksimalna kazna od 15 godina zatvora.

Kojić je rekao da Republički centar očekuje od Tužilaštva BiH da iz ove presude Mahmuljinu dođe do novih procesa protiv nižerangiranih lica za zločine nad Srbima.

"U konkretnom slučaju nesporno je da su počinjeni strašni zločini nad Srbima. Mahmuljinova odbrana bazirala se, uglavnom, na tome da on nije odgovoran, već da su odgovorna druga lica koja više nisu među živima", zaključio je Kojić.

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Presuda je izrečena nakon pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće.

Mudžahedini iz odreda "El mudžahedin", pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsijecali glave srpskim vojnicima, a potom tjerali ostale srpske zarobljenike da ljube odsječene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni film "Ljubi brata".

Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da se prva velika vojna operacija terorističke organizacije Islamska država, uz masovno ritualno odsijecanje glava hrišćanima, desila upravo nakon paljenja i rušenja Vozuće 1995. godine. Decenijama poslije su uslijedili brojni teroristički napadi na tlu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije