BiH

Kojić: Objavljena mapa logora za Srbe, targetirane 322 lokacije

Kojić: Objavljena mapa logora za Srbe, targetirane 322 lokacije
Foto: Screenshot/comss.maps.arcgis.com | Kojić: Objavljena mapa logora za Srbe, targetirane 322 lokacije

BANJALUKA - Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica utvrdio je postojanje 322 mjesta zatočenja u BiH u kojima su protivpravno zatvarani civili i pripadnici Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a preliminarna mapa logora se od danas može pogledati na sajtu ovog centra.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, istakao je da je riječ o preliminarnim rezultatima za prijeratne opštine Bihać, Bosanska Krupa, Bratunac, Brod, Vlasenica, Derventa, Doboj, Zvornik, Modriča, Orašje, Odžak, Srebrenica, Ugljevik i Šamac, kao i za Sarajevo pet gradskih i pet prigradskih opština.

On je najavio da će biti mapirana i mjesta zatočenja u banjalučkoj Krajini, zapadnoj Krajini, sjeveroistočnoj Bosni, srednjoj Bosni, gornjem Podrinju, kao i u Hercegovini.

Kojić je rekao za "Nezavisne" da nije isključeno da postojeći podaci budu naknadno dopunjeni s obzirom na to da je riječ o preliminarnim rezultatima.

On je istakao da treba imati na umu neke specifičnosti koje su pratile cijeli posao u vezi sa mapiranjem mjesta zatočenja, a prije svega činjenicu da neke od lokacija nisu nazvane onako kako se danas zovu, da su pojedini objekti u međuvremenu srušeni, kao i to da na terenu zbog objektivnih okolnosti, za neka mjesta, nije bilo moguće sa sigurnošću označiti tačnu mikrolokaciju.

"Važno je napomenuti i to da tačan broj zatočenika, za sada, nismo utvrđivali jer brojni su primjeri da su ljudi zatvarani i na nekoliko lokacija, premještani, skrivani od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta", rekao je Kojić i dodao da se Centar u radu vodio zvaničnim dokumentima i bazama u posjedu ove institucije.

Preliminarnu mapu logora i mjesta zatočenja Srba tokom odbrambeno–otadžbinskog rata možete pogledati na OVOM LINKU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije