BiH

Pratite nas na Google news

Kojić: U kontinuitetu postoji politika satanizacije Srba

Kojić: U kontinuitetu postoji politika satanizacije Srba
Foto: Arhiva | Kojić: U kontinuitetu postoji politika satanizacije Srba
Srna

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić ocjenjuje da dokumenti Nacionalnog britanskog arhiva sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji govore o bivšem visokom predstavniku u BiH Pediju Ešdaunu, ukazuju na kontinuiranu politiku satanizacije Srba, bez obzira na dešavanja devedesetih godina na ovim prostorima.

Kojić je ocijenio da je interesanto to što se u biografiji nekadašnjeg lidera Liberalnih demokrata Pedija Ešdauna navodi da je bio pripadnik britanske obavještajne službe.

"Dakle, očigledno je da je imao zadatak da, tada kao parlamentarac, sugeriše tadašnjem premijeru Velike Britanije u vezi sa određenim događajima iz 1992. i 1993. godine u BiH", rekao je Kojić za ATV.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava to što jedan takav čovjek, koji se direktno i otvoreno stavljao na jednu od zaraćenih strana, pominjući često kao "muslimansku državu" ono što treba da nastane od BiH, kasnije postaje visoki predstavnik i "glavni kasapin Srba i onoga što je bila nadležnost Republike Srpske".

"Svjetska javnost je projektovala određenu politiku u odnosu na Srbe na Balkanu, ali posebno u odnosu na Srbe u BiH u dijelu koji se odnosi na ratne zločine, što potvrđuje našu tezu da oni žele da kroz optužnice i presude koje su donošene i u Haškom tribunalu, ali i u pravosuđu BiH, dovedu u pitanje legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku", rekao je Kojić.

On smatra da pisma u kojima Ešdaun eksplicitno navodi pojam "muslimanska država" ukazuju na to da je očigledno i današnja teza da taj projekat bude stvoren, a on se može stvoriti jedino nestankom Republike Srpske.

"To znači da smo i dalje ugroženi i da je politika koja se sada vodi, kada je riječ o procesuiranju predmeta ratnih zločina, usmjerena u tom pravcu", rekao je Kojić.

On je istakao da ovi dokumenti ukazuju na to da je bila značajna i ispravna odluke Vlade Republike Srpske, koju je osudila međunarodna zajednica, da formira komisije za istraživanje ratnih događaja u Srebrenici i Sarajevu, te da se putem ovih komisija verifikuje ono što dokazuju strani dokumenti.

On je napomenuo da službenici Centra već rade na proučavanju dokumenata sa zvaničnih stranica arhiva Velike Britanije, ali i drugih arhiva država koje su imale svoju ulogu u ratu u BiH.

Kojić je podsjetio da je postignut dogovor sa Institutom za savremenu istoriju iz Srbije da se zajedničkim snagama radi na istraživanju, ne samo stranih, nego i domaćih arhiva, kao i javnih dokumenata UN.

"Cilj nam je da na osnovu činjenica prikažemo domaćoj, ali i svjetskoj javnosti, šta se ovdje dešavalo", rekao je Kojić.

Govoreći o radu komisija za Srebrenicu i Sarajevo, on je napomenuo da su one nezavisne i da nema uvida u njihov rad.

"Kakav god bio konačan izvještaj, mi treba da ga prihvatimo, jer su to komisije koje čine eksperti iz različitih oblasti i siguran sam da se bave činjenicama", rekao je Kojić.

Nekadašnji lider Liberalnih demokrata, kasnije visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun u pismima upućenim tadašnjem premijeru Velike Britanije DŽonu Mejdžoru više puta je BiH nazvao "muslimanska domovina".

U tim pismima Ešdaun nije spomenuo nijedan logor i zatvor u kojem su držani i ubijani Srbi, te je vršio pritisak da Britanija reaguje zbog zatvora, etničkog čišćenja i izbjegličkih kampova u Republici Srpskoj, navodi se u dokumentima Nacionalnog britanskog arhiva, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji su objavljeni prošle godine kao dio paketa koji pripadaju korespondenciji tadašnjeg premijera Mejdžora pod nazivom "Korespondencija sa liderom liberalnih demokrata".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije