BiH

Pratite nas na Google news

Komarica: Hrvati ne odustaju od povratka u Banjalučku regiju

Komarica: Hrvati ne odustaju od povratka u Banjalučku regiju
Komarica: Hrvati ne odustaju od povratka u Banjalučku regiju
Srna

BANJALUKA - Veći broj hrvatskih prognanika ni nakon 20 godina ne odustaju od želje da se vrate u svoj rodni kraj, u župe banjalučke, kotorvaroške i gradiške opštine.

Poziv i Vladi Republike Hrvatske da se priključi ostvarivanju projekta održivog povratka Hrvata, posebno u entitet Republika Srpska, banjalučki biskup Franjo Komarica u četvrtak je uputio i predstojnici Državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dariji Krstičević.

Prezentujuću joj spisak s imenima tih osoba koje žele da se vrate, monsinjor Komarica je Krstičević zamolio da dođe u Banjaluku, te dogovori s entitetskim funkcionerima konkretne akcije za obnavljanje kuća, infrastrukture i otvaranje radnih mjesta za povratnike Hrvate.

Istovremeno, pozvao je Krstičević da razgovara s predstavnicima Zajednice Hrvata Banjaluke i da im pomogne u njihovoj želji da doprinesu boljem položaju "domaćih" Hrvata.

Biskup banjalučki upoznao je Krstičević i s nedavnim razgovorima s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Damirom Ljubićem, te razgovorima u američkoj ambasabi u Sarajevu i u Vašingtonu prilikom nedavnog boravka u SAD-u.

Krstičević je zahvalila biskupu Komarici "za sav dosadašnji dragocjeni rad Katoličke crkve oko pomaganja hrvatskom narodu, ali i mnogim drugim ljudima na području Banjalučke biskupije", kao i za dragocjene informacije koje joj je dao.

Obećala je da će doći u Banjaluku "čim prije bude moguće", te da će, u duhu stava predsjednika i Vlade Hrvatske, nastojati  pažnju poklanjati Hrvatima u BiH, naročito u entitetu Republika Srpska, javila je Tiskovna agencija Banjalučke biskupuje - TABB.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije