BiH

Komisija prihvatila Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara

Komisija prihvatila Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara
Foto: Nedžad Uglješa | Komisija prihvatila Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara

SARAJEVO - Članovi parlamentarne Komisije za izbor i imenovanje Vijeća ministara juče su većinom glasova podržali da Zoran Tegeltija bude kandidat za predsjedavjućeg Vijeća ministara BiH.

Komisija je s osam glasova za i šest protiv dala podršku Tegeltiji i  tu odluku uputila Predstavničkom domu BiH, koji bi u prvoj sedmici decembra, kako je prošle sedmice najavio i Denis Zvizdić, predsjedavajući ovog doma, trebalo da zasjeda i donese konačnu odluku u vezi sa izborom Tegeltije i njegovog kabineta.

Za imenovanje Tegeltije glasali su Staša Košarac (SNSD), Nenad Nešić (DNS), Halid Genjac (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Edita Đapo (SBB), Mirsad Kukić (PDA),  Jakov Galić (SP) i Predrag Kožul (HDZ BiH), a protiv su bili Dragan Mektić (SDS), Branislav Borenović (PDP), Predrag Kojović (Naša stranka), Jasmin Emrić (A-SDA), Aida Baručija (Nezavisni blok) i Saša Magazinović (SDP BiH).

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja članova Komisije, Tegeltija je istakao da će Vijeće ministara s njim kao predsjedavajućim biti ravnopravan partner svim institucijama na nivou BiH i da će raditi u skladu s Ustavom i zakonima.

Poručio je da će poštovati odluke organa na čijem će čelu biti - Vijeća ministara i Fiskalnog savjeta BiH, kao i Predsjedništva BiH, a svakako i zaključke i odluke Narodne skupštine RS. Ponovio je da ekonomija i podrška realnom sektoru ostaju njegov prioritet i u budućem radu Vijeća ministara.

Odgovarajući na čak 18 pitanja koje mu je uputio Branislav Borenović, član Komisije i poslanik, Tegeltija je rekao da se slaže s konstatacijom da je potrebno smanjiti administraciju u institucijama BiH, jer je javni sektor u BiH preobiman, mada o pitanju smanjenja birokratije nema punog konsenzusa u zemlji.

Nije želio da šire govori o projekciji budžeta institucija BiH za narednu godinu, jer će o tome biti razgovarano nakon imenovanja Vijeća ministara i zvaničnog prijedloga Predsjedništva BiH. Prema njegovim riječima, u institucijama BiH treba otvoriti prostor za jačanje privrede i privatnog sektora.

Nije želio da odgovara na pitanja koja su mu postavljena kao poslaniku u NS RS, ali je naglasio da će uvažavati i sprovoditi odluke i zaključke ove najviše zakonodavne institucije u RS.

Na pitanje člana Komisije Peđe Kojovića da li je upoznat sa sadržajem Programa reformi BiH, koji je nedavno usvojilo Predsjedništvo BiH, Tegeltija je rekao da nije i da zato ne želi da komentariše taj dokument, za koji smatra da je dobra odluka jer je odblokirala formiranje vlasti u BiH godinu nakon opštih izbora.

Odgovarajući na pitanje Dženana Đonlagića o eventualnom povećanju PDV stope, Tegeltija je rekao da bi za tu ideju trebalo povesti najširu raspravu u okviru koalicije koja će fomirati Savjet ministara, uvažavajući stavove i odluke Fiskalnog savjeta i Upravnog odbora UIO BiH.

"Lično sam spreman da podržim povećanje opšte stope ako taj novac bude vraćen u privredne tokove u BiH, u skladu s pozitivnim zakonima", rekao je Tegletija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije