BiH

Komšić: Dodik normalizovao rušenje ustavnog poretka BiH

Komšić: Dodik normalizovao rušenje ustavnog poretka BiH
Foto: Fena/Arhiva | Komšić: Dodik normalizovao rušenje ustavnog poretka BiH
Fena

SARAJEVO - Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte (DF), rekao je danas da je član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u potpunosti normalizovao i učinio javno prihvatljivim rušenje ustavnog poretka.

Na taj način prokomentirao je Dodikovu najavu da će pitanja državne imovine i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) staviti na dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

"Skretanje političkog fokusa na razgovore o izbornom zakonu u Neumu, pokazuje da to nije ništa drugo nego pokrivač za Dodikove separatističke aktivnosti", smatra Komšić.

Kaže da je naprosto bizarno kalkulisati s ograničenim izmjenama Ustava i Izbornog zakona dok kompletna vlast u drugom entitetu ruši ustavni poredak, a ako se ovako nastavi i s Oružanim snagama BiH, te ako izostane odgovor institucija to će značiti kraj države kakvu sada poznajemo i uvod u događaje koje niko normalan ne priželjkuje.

"No to će biti jedini način da se kidnapovanje institucija i antidejtonsko formiranje parainstitucija zaustavi", rekao je Komšić u saopštenju pozivajući Tužilaštvo BiH da konačno reaguje i zaustavi udar na institucije, a probosanske predstavnike u institucijama na razgovore i konsultacije u vezi s institucionalnim odgovorom na separatističke aktivnosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije