BiH

Komšić i Džaferović zatežu izbor Tegeltije zbog NATO-a

Komšić i Džaferović zatežu izbor Tegeltije zbog NATO-a
Foto: N.N. | Komšić i Džaferović zatežu izbor Tegeltije zbog NATO-a

SARAJEVO, BANJALUKA - I pored toga što su Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, poručili da će zbog blokade puta BiH ka NATO-u "zatezati" imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, vlasti u Banjaluci ponovile su da, uprkos tome, od ulaska BiH u NATO neće biti ništa.

Komšić je rekao da će kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH dobiti njegovu podršku za imenovanje na tu funkciju ako prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi s Akcionim planom za članstvo BiH u NATO.

"Od budućeg kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a već se u javnosti pominje njegovo ime, očekujemo da prihvati sve što već jeste odluka, ne samo Predsjedništva BiH, nego i drugih institucija na nivou BiH", rekao je Komšić, dodajući da ne zna šta će uraditi ostala dva člana Predsjedništva BiH, ali da je iluzorno očekivati da kao članovi Predsjedništva BiH daju mandat osobi koja će unaprijed reći da neće da realizuje odluku Predsjedništva BiH, a tiče se NATO puta BiH i MAP-a.

Takođe, naglasio je da poštuje pravo da entiteti zauzimaju stavove o bilo čemu, uključujući i odluku Narodne skupštine RS, koja je donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, ali da po Ustavu BiH ona nema ovlaštenja da donosi bilo kakve odluke u vezi sa spoljnom politikom.

"To je razlog zašto mislim da bi mogla biti uskraćena podrška budućem kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali to ostaje da se vidi", rekao je Komšić.

Sa druge strane, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da predstavnici "političkog Sarajeva", mogu da pričaju šta hoće, ali da neće biti ništa od ulaska u NATO, jer Srpska ima Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, te da srpski narod u NATO neće iz niza razloga, među kojima je i najvažniji, a to je "što su bacali bombe na nas".

"Ta odluka se ne može donijeti i jasno je to i Komšiću, kome bih poručio da je meni najmanje stalo da BiH funkcioniše. Prikupljam napor da nešto uradim na tom planu, ali moj politički stav nije usmjeren u tom pravcu, već imam obavezu da se tamo po zakonu pojavim", rekao je Dodik, dodajući da je simptomatično da Komšić i ostali stalno govore da vole BiH, pa onda ne žele da se u njoj izabere vlast.

I sam Džaferović je rekao da će saglasnost za imenovanje Tegeltije dati tek nakon što nova parlamentarna većina iskaže jasnu opredijeljenost za evropski i NATO put BiH, kao i ekonomske reforme.

Izbor Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, kojem Predsjedništvo BiH treba da da mandat, s putem u NATO povezao je i Izetbegović, koji je rekao da će put BiH ka NATO-u biti nastavljen i pored toga što mu se protivi Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara o opstrukciji NATO puta te da li će podržati imenovanje Tegeltije, koji "dolazi iz Dodikovog SNSD-a", Izetbegović je rekao: "Vidjećemo da li ćemo zategnuti taj konopac".

"Red je na Srbinu. SNSD je pobijedio. Dodik sjedi u Predsjedništvu. Mislim da sam vam nagovijestio odgovor", rekao je Izetbegović, dodajući da je on za NATO, zakoni isto tako, kao i hrvatski i građanski segment, kao i međunarodni partneri.

Takođe, naglasio je da se bez Savjeta ministara BiH i državnih zakona ne mogu ispuniti ni one stvari za koje je SNSD zainteresovan te da će trgovati, i pitanje je, kako kaže: "Kada ćemo zategnuti i reći ne može".

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica upozorio je Džaferovića i Komšića da postavljanje ultimatuma o NATO putu za imenovanje Savjeta ministara vodi u potpunu paralizu i blokadu funkcionisanja institucija BiH te dovodi do "mostarizacije zajedničkih institucija".

"Niko u ovoj zemlji, pa ni Džaferović i Komšić, ne može negirati i promijeniti legitimnu volju i nacionalni interes jednog konstitutivnog naroda, a to je da Republiku Srpsku i Srbiju ne smije dijeliti NATO granica", naveo je Govedarica u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

O putu BiH u NATO, tačnije o prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godina, koji je predložila Komisija za NATO integracijski proces BiH, trebalo je da raspravlja juče i Savjet ministara BiH, međutim ta tačka je zbog protivljenja srpskih ministara skinuta sa dnevnog reda i o njoj će se, navodno, govoriti 10. januara naredne godine.

"Mislim da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi da se ta tačka uopšte nađe na dnevnom redu zato što svoj posao nije završila Komisija za NATO integracije. Po poslovniku te komisije, kaže se da komisija svoje zaključke donosi natpolovičnom većinom prisutnih članova, od čega mora biti 'za' najmanje jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Inače, srpski predstavnici u Komisiji za NATO integracije nedavno se nisu odazvali sjednici te komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije