BiH

Komšić kandidat DF-a za člana Predsjedništva, HDZ i SDA važu

Komšić kandidat DF-a za člana Predsjedništva, HDZ i SDA važu
Foto: N.N. | Komšić u igri za kandidata za člana Predsjedništva, HDZ i SDA važu
Almedin Šišić

SARAJEVO, MOSTAR - Iako je do općih izbora u BiH ostalo tek oko osam mjeseci, političke partije u FBiH i dalje kalkulišu s imenima kandidata za ključnu instituciju izvršne vlasti - Predsjedništvo BiH, budući da je u ovom trenutku barem desetak ozbiljnih kandidata za dvije pozicije, bošnjačkog i hrvatskog člana.

Tek je nedavno Demokratska fronta (DF) zvanično odlučila i objavila da je njihov kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva - Željko Komšić, lider te stranke.

"Zvanična odluka Predsjedništva DF-a jeste da je Željko Komšić naš kandidat. Mi očekujemo podršku i od SDP-a za Komšićevu kandidaturu", rekao je za "Nezavisne" Dženan Đonlagić, član Predsjedništva stranke.

Kao što je poznato, HDZ i stranke okupljene oko HNS-a Komšića ne priznaju kao hrvatskog kandidata jer, kako ističu, "za njega glasaju i Bošnjaci". Istovremeno, svaki njihov pokušaj da izmijene Izborni zakon u dijelu koji bi definirao da narodi jedni drugima ne mogu birati predstavnike ne može da prođe, jer nijedna stranka sa sjedištem u Sarajevu ne želi da prihvati prijedloge HDZ-a budući da smatraju kako HDZ na ovaj način pokušava da nametne rješenje kompletnog hrvatskog pitanja, dok istovremeno ne prihvata presudu Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ-a, kazala je za "Nezavisne" da još nisu razgovarali o kandidatu za Predsjedništvo BiH, te da se još ne zna hoće li to biti Dragan Čović, predsjednik stranke.

"Mi radimo po svom programu, sad su nam najbitnije izmjene Izbornog zakona BiH, u skladu s time ćemo i kandidirati svoje predstavnike za izbore u oktobru", kazala je Krišto.

Nismo uspjeli da kontaktiramo s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, liderom Narodna stranke Radom za boljitak, koji će, izvjesno je, biti kandidat za ovu poziciju jer je nedavno rekao da će mu nepravomoćna presuda na devet godina zatvora biti najbolja referenca za kandidaturu.

Kada je, pak, u pitanju utrka za bošnjačkog kandidata, ovdje je situacija mnogo zamršenija i mnogo je više imena u opticaju.

Kako smo uspjeli saznati iz više izvora, u Stranci demokratske akcije (SDA) u konačnici kalkuliraju s tri imena. To su Sebija Izetbegović (supruga lidera Bakira Izetbegovića) i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a kao novi kandidat je Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH. Navodno je na Izetbegovićevoj da odluči hoće li se kandidirati, a njene kolege su "na čeki". Ako se odluči - ona će i zvanično postati kandidat, a ako se povuče, tek će se onda razviti odsudna borba između Zvizdića, koji je važio za velikog favorita, i Softića, funkcionera s uglednijom pozicijom u SDA.

I iz SDA, međutim, ne žele da iznesu previše detalja na ovu temu.

"SDA ima poseban Statut, prijedloge daju općinski odbori. Nismo još pokrenuli proceduru, ali ćemo to svakako učiniti na vrijeme", rekao je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA.

Slično je i sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), jer će ova partija, po svemu sudeći, izaći s kandidatom za bošnjačkog člana. Dva imena koja se i dalje pominju su lider partije Nermin Nikšić i Denis Bećirović, poslanik.

"Onog trenutka kad bilo koja odluka bude donesena javnost će odmah biti obaviještena. Do tada sve što se spominje u javnosti spada u sferu čistih spekulacija", rekao je Damir Mašić, politički direktor SDP-a.

Najozbiljniji njihov oponent, i po mnogima jedan od favorita, je Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), dok svi ostali, realno, imaju mnogo manje šanse.

Među njima i Senad Šepić (Nezavisni blok), Amer Jerlagić (Stranka za BiH), Sefer Halilović Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS)... No, nijedan kandidat još nije ozvaničen.

"Vrlo brzo ćemo donijeti odluku o tome unutar Nezavisnog bloka. Naš koncept je nova politika u BiH, i s tom politikom ćemo izaći na izbore i s našim kandidatom za člana Predsjedništva BiH", poručio je Sadik Ahmetović, jedan od čelnika ove najmlađe partije u BiH.

Republika Srpska

Što se tiče Republike Srpske, vladajući blok, kojeg čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP), kao i Savez za promjene, još nisu odlučili ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS, ali i za predsjednika RS.

Za sada se jedino zna da će aktuelni član Predsjedništva BiH iz RS i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić u ime Saveza za promjene biti kandidat za jednu od ove dvije funkcije, nakon što se u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) izjasne za koju funkciju imaju kandidata. U SDS-u su u igri tri kandidata, lider stranke Vukota Govedarica, te Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pozicija vladajućeg SNSD-a i stranaka okupljenih oko njega još nije jasna po ovom pitanju. Sve bi trebalo da bude poznato do 18. maja, do kada je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio da će donijeti konačnu odluku o svojoj mogućoj kandidaturi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije