BiH

"Komšić najviše radi na razvaljivanju BiH"

"Komšić najviše radi na razvaljivanju BiH"
Foto: Tanjug | "Komšić najviše radi na razvaljivanju BiH"
Uroš Vukić

SARAJEVO, BANJALUKA - Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, govorom na sjednici Generalne skupštine UN-a pokazao je da ne poštuje ustavnu strukturu BiH i da svojim stavovima najviše razvaljuje Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je u suštini stav političara iz Republike Srpske na Komšićev govor pred UN-om, u kojem je između ostalog rekao da se u BiH ne poštuje temeljni dokument UN-a o ljudskim pravima, istovremeno optužujući susjedne zemlje da se miješaju u unutrašnje stvari BiH s krajnjim ciljem da prisvoje dio njene teritorije.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekla je da je Komšić pokazao da mu akti sopstvene zemlje ništa ne znače i da niko ne razvaljuje BiH bolje od njega i onih koji su mu svih ovih godina pomagali da uzurpira pozicije.

"Iznoseći lične i partijske konstrukcije i stavove, posebno o susjednim državama i nekim događajima koji su se dešavali u regionu, opet je potvrdio da ta politika sarajevske čaršije zna samo za sebe i da su joj razumijevanje okruženja i stvarna želja za mirom i saradnjom u regionu potpuno neželjene stvari", rekla je Novaković Bursaćeva, dodajući da je tragikomično i njegovo obraćanje u vezi sa klimatskim promjenama znajući da se on i njegovo okruženje svim silama trude da zaustave najveće projekte iz ove oblasti koji su u pripremi.

Nenad Stevandić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je odlazak Komšića na sjednicu Generalne skupštine UN-a bez odluke Predsjedništva BiH potpuni promašaj za BiH i region, te da je on slika i prilika svega što je u BiH neprimjenjivo.

On je rekao da je Komšić u Njujorku lažno predstavljao interese hrvatskog naroda, da se lažno pozivao na građane i sam pokazao da ne poštuje ustavnu strukturu u BiH jer je negirao osnovna ustavna načela zastupanja konstitutivnih naroda i entiteta te govorio o građanskom principu koji je van Ustava BiH.

"Uspio je da stvori neki senzacionalistički privid i da okrivi ne samo konstitutivne narode, nego je uspio da BiH ponovo suprotstavi i regionalnim državama - Hrvatskoj i Srbiji", rekao je Stevandić, dodajući da je Komšićev odlazak u UN potpuni promašaj i za BiH i za region.

Za razliku od Republike Srpske, Komšićev govor pozdravili su u partijama sa sjedištem u Federaciji BiH s obzirom na to da je uglavnom govorio protiv nacionalnog predstavljanja i protiv stavljanja etničke pripadnosti u prvi plan, što je prema njemu i "oblik rasne diskriminacije".

Profesor Enver Kazaz rekao je da Komšić širi paranoični patriotizam, dok u konkretnim akcijama njegova politika ne daje nikakve rezultate, a na Komšićev govor osvrnuo se i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, koji je odbacio teze da Hrvatska na bilo koji način ugrožava teritorijalni integritet BiH.

"Hrvatska je bila ta koja je spasila BiH, pomogla joj više puta i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan i ovdje ga niko nikad nije dovodio u pitanje", rekao je Plenković, istovremeno ističući da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u BiH te da rade iskreno i prijateljski da se svi u BiH osjećaju dobro.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije