BiH

Komšić sa Guteresom: BiH opredijeljena za dobrosusjedsku politiku

Komšić sa Guteresom: BiH opredijeljena za dobrosusjedsku politiku
Foto: Predsjedništvo BiH | Komšić sa Guteresom: BiH opredijeljena za dobrosusjedsku politiku

NJUJORK - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, kojeg je informisao da je BiH opredijeljena za dobrosusjedsku politiku i rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama.

Komšić je kao primjer dobre saradnje istakao odnose sa Crnom Gorom, i to da su to jedine dvije zemlje u regionu koje nemaju neriješenih međusobnih pitanja.

Komšić je rekao Guteresu da se BiH odlično razumije sa susjedima, te da je spremna na dijalog koji bi vodio ka rješavanju svih otvorenih pitanja. Kazao je da polaže nadu u poboljšanje odnosa sa Srbijom, imajući u vidu predstojeći sastanak Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Što se tiče odnosa sa Hrvatskom, istakao je da očekuje početak otvaranja pozitivnog dijaloga sa susjednom zemljom nakon izbora koji će biti održani u toj zemlji krajem godine. Kada je riječ o neriješenim pitanjima sa Hrvatskom, to su sporazum o sukcesiji i granica na moru, koje je Bosna i Hercegovina spremna kroz dijalog i dogovor rješavati.

Komšić se osvrnuo na izjavu predsjednice Grabar-Kitarović koja je prilikom susreta sa Guteresom komentarisala Izborni zakon BiH i činjenicu da on nije izmijenjen. Rekao je da se Izborni zakon treba mijenjati u mnogo segmenata, ali da je to ipak isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, o kojem će se odlučivati samo unutar Bosne i Hercegovine.

Guteres je naveo da odnosi Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja treba da se rješavaju dogovorom, te da treba kreirati ambijent za prevazilaženje razlika kroz pozitivan dijalog. Guteres je takođe rekao da Evropska unija i NATO treba da budu otvoreni za Bosnu i Hercegovinu.

Komšić dotakao se i Mišljenja Evropske komisije, istakavši da se u potpunosti slaže s preporukama koje su navedene u Mišljenju, te da u potpunosti podržava njihovu implementaciju.

Tokom razgovora Komšić je takođe rekao da BiH ostaje posvećena ciljevima Ujedinjenih nacija, i spremna je da nastavi svoje učešće i doprinos u UN misijama u svijetu.

Upoznao je Guteresa o tome da je Bosna i Hercegovina spremna da uzme učešće u UN programu "Dijalog za budućnost", ali da je za formalnu odluku potrebna saglasnot sva tri člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije