BiH

Komšića za spoljnu politiku savjetuje ljekar

Komšića za spoljnu politiku savjetuje ljekar
Foto: N.N. | Komšića za spoljnu politiku savjetuje ljekar

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zaposlio je kao savjetnika u instituciji zaduženoj za spoljnu politiku BiH specijalistu interne medicine Rusmira Mesihovića.

Kako Klix.ba saznaje iz izvora u Predsjedništvu BiH, Komšić je rješenje o imenovanju Rusmira Mesihovića za savjetnika potpisao prije nekoliko dana, što znači da i naredne četiri godine Mesihović neće morati raditi ništa konkretno, a da će primati platu iz džepova poreskih obveznika.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prema Ustavu BiH zaduženo za vođenje državne spoljne politike, zbog čega ostaje nejasno kakve veze ima interna medicina, gastroenterohepatologija (liječenje i prevencija bolesti crijeva, jetre, žučne kese i pankreasa) i medicinski menadžment s spoljnom politikom i međunarodnim odnosima.

Mesihović je u mandatu od 2014. do 2018. godine bio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Njegov mandat ostaće upamćen po tome što je rijetko kada prisustvovao sjednicama entitetskog organa zakonodavne vlasti iako su sjednice rijetko kada i održavane.

Demokratska fronta (DF) na čijem čelu se nalazi Željko Komšić namjeravala je Mesihovića postaviti za ministra zdravlja Kantona Sarajevo, a s tim se nisu složili koalicioni partneri zbog svih afera koje se vežu za Mesihovića iz perioda kada je bio generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Zanimljivo je što se od Mesihovića već izvjesno vrijeme distancira i matični SDP.

Rusmir Mesihović završio je specijalizaciju iz interne medicine u Ljubljani 1995. godine, a edukovao se iz gastroenterohepatologie u Engleskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i drugim evropskim zemljama. U zvaničnoj biografiji Mesihović je naveo da je doktorirao 2002. godine temom pod naslovom "Medicinski menadžment".

Mediji su još prošle godine prenijeli informaciju da je Mesihović pod istragom slovenačkih istražitelja zbog sumnje u pranje novca, odnosno da se provjerava porijeklo novca (71.500 evra) koje je proteklih godina Mesihović polagao na račune otvorene u nekoliko slovenačkih banaka.

Bosanskohercegovačka javnost dugo se pitala i odakle Mesihoviću, bivšem direktoru KCUS-a i ministru zdravlja FBiH, sredstva za kupovinu 25 metara duge jahte vrijedne blizu dva miliona maraka.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije