BiH

Konaković: BiH u EU neće ući sa stranim sudijama i OHR-om

Konaković: BiH u EU neće ući sa stranim sudijama i OHR-om
Foto: Fena | Konaković: BiH u EU neće ući sa stranim sudijama i OHR-om

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina napravila je ogroman korak na putu ka Evropskoj uniji i u budućnosti je čeka ogorman posao, ali u EU neće ući sa stranim sudijama i OHR-om.

"Mi u Evropsku uniju nećemo ući sa stranim sudijama. Mi u Evropsku uniju nećemo ući sa OHR-om i mi nećemo imati međunarodni faktor na takav način prisutan u Bosni i Hercegovini zato bi to trebao biti motiv onima koji bi posebno željeli da oni odu", rekao je Elemedin Konaković, predsjednik NiP-a nakon sastanka sa Nerminom Nikišićem, predsjednika SDP-a i Edinom Fortom, predsjednikom Naše stranke.

"Daleko od toga da smo završili posao. Moramo se dogovoriti jer uzalud nam pregovori ako se ne dogovorimo", rekao je Nikišić dodajući da je potrebno ponovo sjesti za sto i dogovorati te da će BiH dobiti i "četvrtog partnera", a to je Evropska unija.

On je rekao da u proteklom periodu nije bilo lako trpiti prozivke, laži i podmetanja ali da se na kraju isplatilo i da su zadovoljni što su došli do ovog nivoa.

"Ovih dana ćemo iskomunicirati naše partnere iz SNSD-a i HDZ da dogovorimo novi sastanak. Ovo nije pobjeda nijedne političke partije i ovo je što smo svi zajedno postizanjem kompromisa uradili. Želja nam je da uradimo još više kako bi građani BiH osjetili blagodeti onoga što imaju građani članica EU. BiH zaslužuje da bude dio evropske priče", rekao je Nikšić dodajući da kompromis podrazumijeva da niko ne dobije sve ono što želi.

Komentarišući to da bi Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika sutra mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona, Nikšić je rekao da BiH ima visokog predstavnika koji ima ovlaštenja i može nametnuti zakon.

"Za nas ako visoki predstavnik nametne zakon mi ćemo u skladu sa tim ponašati. Može li to izazvati turbulencije,naravno i imamo najave da će biti tako", rekao je Nikšić pozivajući partnere u vlasti da dogovore izmjene Izbornog zakona BiH.

On je rekao i da je prijedlog Izbornog zakoan od strane HDZ-a neprihvatljiv jer se njime ne rješavaju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu te da svi mogu da predlažu svoja rješenja, ali da njih neće biti dok se ne postigne dogovor.

Forto je rekao je da je BiH ostvarila evropsku perspektivu bez koje nikada ne smije ostati.

"Samo u sektoru transporta usklađivanje pravnih stečevina će zahtjevati usvajanje 1.400 zakona, podzakonskih akata", rekao je Forto dodajući da niko ne kaže da će biti lako, ali da se nikada neće odustati.

Konaković, predsjednik NiP-a, i ministar spoljnih poslova BiH rekao je da je trojka kao projekat opravdala svoja očekivanja i pokazala koliko je bilo važno da se dogovore oko grupe prioriteta.

"Napravili smo toliko kompromisa koji su na kraju nagrađeni. Srušili smo zid populizma koji je okovao BiH, i s obzirom na našu bolnu istoriju to je bilo lako i pokazali smo da je u ovoj zemlji moguće razgovarati i dogovorati", rekao je Konaković.

On je rekao da je koalicija na nivou BiH usvojila 16 evropskih zakona, usvojila najveći budžet u istoriji i na taj način ojačala sve ijednu instituciju na nivou BiH.

"Ova priča u kratkom roku BiH može staviti rame uz rame sa onima kojima smo do prije agresije na BiH bili ekonomska sila, a oni su danas nama ekonomske sile, a to su zemlje istočnog bloka", rekao je Konaković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije