BiH

Konaković: Evropski zakoni stoje zbog Ustavnog suda BiH

Konaković: Evropski zakoni stoje zbog Ustavnog suda BiH
Foto: Dražan Pozderović | Konaković: Evropski zakoni stoje zbog Ustavnog suda BiH

SARAJEVO – Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je da je na sjednici Savjeta ministara BiH došlo do uslovljavanja te da će ultimatumi koji se postavljaju udaljiti Bosnu i Hercegovinu od onoga gdje je davno bila.

"Evropski zakoni stoje zbog Ustavnog suda BiH. To je štetno. Taj Zakon o sudovima i sukob interesa bili su ocjenjeni kao veliki iskorak Bosne i Hercegovine. I za sada bilježimo iskorake, vidjet ćete da je zabilježen iskorak. Druge stvari su tekle skoro pa normalno, osim ovih zakonskih procedura", rekao je Konaković dodajući da će oni koji blokiraju morati objasniti zašto to rade, te da je problem što je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prestao komunicirati sa njim.

Konaković je nakon sjednice Savjeta minsitara BiH na kojem opet nije usvojen Zakon o sudovima rekao da ne zna šta nekome donose uslovljavanje, te da su pred Bosnom i Hercegovinom milijarde evra pomoći na evropskom putu.

"Trpio sam kritike zato što idem u Banjaluku više puta i opet bih i opet ću, zato što je to iznjedrilo ova dobra rješenja. Mislim da kod njega postoji i problem neinformisanosti. Čuo sam od Zvizdića (Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH) da je u Mostaru prigovarao na procese u ministarstvu vanjskih poslova koje nisu tačne i mislim da fali te komunikacije. Ja sam čovjek komunikacije, reagujem kada bude pretjerano, a sada je bilo pretjerano prema meni i to neću dozvoliti ni prema meni ni prema državi BiH", rekao je Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije