BiH

Konaković se žali na uslovljavanja, Košarac tvrdi da niko ništa ne blokira

Konaković se žali na uslovljavanja, Košarac tvrdi da niko ništa ne blokira
Foto: Fena | Konaković se žali na uslovljavanja, Košarac tvrdi da niko ništa ne blokira

SARAJEVO – Dok Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, tvrdi da je na sjednici Savjeta ministara BiH došlo do uslovljavanja i postavljanja ultimatuma, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kaže da ništa nije blokirano.

Nakon sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj ponovo nije došlo do dogovara oko Zakona o sudovima BiH, Konaković je rekao da evropski zakoni stoje zbog Ustavnog suda BiH te da je to štetno jer bi Zakon o sudovima i sukobu interesa bili ocjenjeni kao veliki iskorak Bosne i Hercegovine.

"I za sada bilježimo iskorake, vidjet ćete da je zabilježen iskorak. Druge stvari su tekle skoro pa normalno, osim ovih zakonskih procedura", rekao je Konaković dodajući da će oni koji blokiraju morati objasniti zašto to rade te da je problem što je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prestao komunicirati sa njim.

Konaković je nakon sjednice Savjeta minsitara BiH na kojem opet nije usvojen Zakon o sudovima rekao da ne zna šta nekome donose uslovljavanje te da su pred Bosnom i Hercegovinom milijarde evra pomoći na evropskom putu.

"Trpio sam kritike zato što idem u Banjaluku više puta i opet bih i opet ću, zato što je to iznjedrilo ova dobra rješenja. Mislim da kod njega postoji i problem neinformisanosti. Čuo sam od Zvizdića (Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH) da je u Mostaru prigovarao na procese u ministarstvu vanjskih poslova koje nisu tačne i mislim da fali te komunikacije. Ja sam čovjek komunikacije, reagujem kada bude pretjerano, a sada je bilo pretjerano prema meni i to neću dozvoliti ni prema meni, ni prema državi BiH", rekao je Konaković.

S druge strane, Košarac tvrdi da niko ništa ne blokira i da SNSD kao ni Republika Srpska ne odustaju od usvajanja svih 14 prioriteta, ali u paketu.

"Svi su u opštoj zabludi da samo jedna strana može da markira i utvrđuje dnevni red i onda se referira po takvom dnevnom redu i neko to doživljava blokadom ili zastojem", rekao je Košarac.

On kaže da "neko dođe omađijan nekim bajkama po svijetu" sa nekim entuzijazmom kojem svi treba da vjeruju, pitajući se istovremeno koliko su puta evropske institucije nešto obećale i šta smo dobili na kraju, istovremeno odgovarajući: "Ništa".

"Ne možemo raspravljati dok radna grupa ne predloži zakon o Ustavnom sudu i prestanku mandata stranih sudija", rekao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije