BiH

Pratite nas na Google news

Kontrolišu mostove u RS zbog tragedije u Đenovi

Kontrolišu mostove u RS zbog tragedije u Đenovi
Foto: N.N. | Kontrolišu mostove u RS zbog tragedije u Đenovi
Goran Lajić

BANJALUKA - "Putevi RS" će u narednom periodu pojačati mjere kontrole stanja svih putnih objekata, mostova, intenziviraće se radovi na održavanju istih, te će se u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima pokrenuti procedure u cilju sanacije konstrukcija čije stanje nije zadovoljavajuće.

Istakli su ovo u "Putevima RS", u kojima su se na ovaj potez očigledno odlučili zbog tragedije u Đenovi (Italija), kada je u urušavanju vijadukta život izgubilo nekoliko desetina ljudi.

Oni kažu da, sem starosti mosta, postoji mnogo drugih razloga koji mogu dovesti do narušavanja stabilnosti mostovskih konstrukcija.

"Mostovi koji su najopterećeniji su svi oni koji se nalaze na glavnim putnim pravcima u RS, te na graničnim prelazima i dionicama na kojima se vrši odvijanje teških teretnih vozila te vanrednih prevoza", rekli su u "Putevima RS" i dodali da u skladu sa pravilnikom preko preduzeća vrše redovne, odnosno sistematske preglede svih putnih objekata, u koje spadaju mostovi i mostovske konstrukcije.

U RS postoji nekoliko mostovskih konstrukcija koje nisu u zadovoljavajućem stanju, kažu u "Putevima RS", a to su prije svega most preko rijeke Lim u Rudom, nekoliko mostova na putnom pravcu M-19.2, dionica Vlasenica - Tišća - granica RS/FBiH (Luke), nekoliko mostova sa drvenom konstrukcijom na putnom pravcu R-465, dionica Ukrina - Klupe, te most preko potoka Jelovac u naselju Vrbanja.

"Za konstrukcije, za koje se na osnovu obavljenog pregleda sumnja da su u lošem stanju, rade se dodatna ispitivanja, te se sprovode sve neophodne mjere i radnje u cilju njihove sanacije, a u međuvremenu se ograničava dozvoljeno opterećenje na njima", rekli su iz "Puteva RS".

Duško Hinić, tehnički direktor Instituta za građevinarstvo IG Banjaluka, kaže da u RS postoji više mostova koji su stari nekoliko desetina godina i da velikih konstrukcija kao što je vijadukt u Đenovi nema, osim velikog mosta u Čemernu, koji je nov te za njega nema bojazni.

"Potencijalno su opasne montažne konstrukcije mostova. U RS ima nekoliko mostova koji su dali sve od sebe, te po mojoj procjeni u Banjaluci nedostaje pet novih mostova jer je saobraćaj preopterećen", kaže Hinić i pojašnjava da se za mostove predviđaju periodični pregledi, gdje se formira karton mosta i vodi evidencija o njegovom ponašanju kroz vrijeme, te se onda interveniše.

"Najčešći problem za održavanje mostova kod nas je novac jer se most mora servisirati, održavati te graditi novi", kaže Hinić.

Dodao je da su pojačane mjere kontrole mostova korisne jer postoje skrivene opasnosti, koje se moraju pregledati, i da se vidi šta je prioritet da se riješi.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da su pojačane mjere kontrole mostova dobre mjere predostrožnosti, jer će vanredne, detaljnije kontrole dati određene pokazatelje, te je mnogo veća mogućnost da se uoče neki problemi koji nisu uočljivi prilikom redovne kontrole.

"Pored toga treba sagledati i druge segmente poput sistema zaštitne ograde, koji moraju biti u funkciji u slučaju udara vozila u zaštitnu ogradu kako ne bi došlo do slijetanja", kaže Radović i dodaje da postoje primjeri kada se na loše stanje mostova odreagovalo blagovremeno, te se nije čekalo na urušavanje ili neke druge negativne posljedice, poput Zelenog mosta u Banjaluci, gdje je u toku gradnja novog mosta.

Nezadovoljavajuće stanje

  • Most preko rijeke Lim u Rudom
  • Nekoliko mostova na putnom pravcu M-19.2, dionica Vlasenica - Tišća - granica RS/FBiH (Luke)
  •  Nekoliko mostova sa drvenom konstrukcijom na putnom pravcu R-465, dionica Ukrina - Klupe
  •  Most preko potoka Jelovac u naselju Vrbanja

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije