BiH

Konzulat Hrvatske otvoren u Livnu

Konzulat Hrvatske otvoren u Livnu
Foto: Srna | Konzulat Hrvatske otvoren u Livnu

LIVNO - Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović i predsjednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković otkrivanjem ploče danas su otvorili Konzulat Hrvatske u Livnu.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, obraćajući se okupljenima, izrazio je nadu da će ova saradnja imati posebnu dimenziju, da bi se na kraju moglo reći kako je BiH domovina svakog Hrvata na svakom dijelu BiH, u kojoj će se, kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda, obezbijediti potpuna ravnopravnost, saopšteno je iz HDZ-a.

"Radujem se svim našim budućim projektima, naglasak neka bude na našoj kvalitetnijoj povezanosti, na našim energetskim i uopšte privrednim projektima. S te strane, od srca još jedno veliko hvala", rekao je Čović.

Plenković je rekao da mu je velika čast da danas može otvoriti konzulat u Livnu, te podsjetio da je prije nekoliko mjeseci to učinjeno u Vitezu, čime se zaokružuje diplomatska mreža Hrvatske u BiH, zemlji koja je njen najvažniji strateški interes.

BiH je prema Plenkovićevim riječima, prijateljska zemlja, čiju teritorijalnu cjelovitost poštuje i u kojoj je hrvatski narod konstitutivan i ostvaruje svoja prava na najboljem mogućem nivou, kako to i priliči i ustavnom uređenju BiH ali i najvišim evropskim standardima.

"Punu podršku smo dali BiH na putu ka EU. Želimo da se svi koji žive u BiH dobro i osjećaju a da prava hrvatskog naroda budu zagarantovana na svim nivoima", istakao je Plenković.

Svečanosti je prisustvovala zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, kao i veliki broj predstavnika vlasti na svim nivoima u BiH.

Osim Plenkovića, otvorenju konzulata iz Hrvatske prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić, ministar kulture Nina Obuljen Koržinek, državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate van Hrvatske Zvonko Milas, ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio, te državni sekretar u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije