BiH

Kormak: Građani zabrinuti za svoju bezbjednost

Kormak: Građani zabrinuti za svoju bezbjednost
Kormak: Građani zabrinuti za svoju bezbjednost

SARAJEVO - Uz novinske napise širom svijeta, kojima dominiraju sukobi, glad, terorizam i katastrofe, lako je shvatiti zašto ponekad ne želimo izaći iz kuće.

Ali, razgovarajući sa građanima BiH, osjetila sam da, bez obzira na zabrinutost globalnim prijetnjama, oni primjećuju i sve ih više brine smanjena sigurnost koja im je potrebna u svakodnevnom životu u BiH, piše na svom blogu Morin Kormak, ambasador SAD u BiH.

Dalje navodi da su građani "zabrinuti zbog nasumičnog uličnog kriminala, u kojem su žrtve slučajni prolaznici", da ih brine i to što mogu postati slučajne žrtve i što ih organi vlasti nisu u stanju zaštiti u svakodnevnom životu, a kamoli u slučaju prirodne katastrofe ili traganja za izgubljenim djetetom.

"U našem radu smo fokusirani i na ove probleme i vjerujemo da borba protiv ovakvih izazova, koji i nas pogađaju, mora biti koordinirana, kolektivna i mnogostrana  borba koja će u osnovi biti partnerstvo između institucija na svim nivoima vlasti i građana kojima su te institucije na usluzi", navodi ona.

Dalje, između ostalog, piše kako je veliki broj institucija uključen u rješavanje prijetnji sigurnosti građana te da njen tim u Ambasadi "poštuje i održava snažne veze s velikim brojem profesionalaca širom BiH koji su posvećeni očuvanju lične sigurnosti građana".

"Također i projekti humanitarnog deminiranja omogućavaju ljudima širom zemlje da se bezbjedno vrate u svoja polja, da po šumama sakupljaju drva za ogrjev i uživaju u zadivljujućoj netaknutoj prirodi u BiH", navodi, između ostalog, Kormakova, najavljujući da će BiH u jesen imati priliku da unaprijedi i testira nivo pripravnosti na katastrofe sa partnerima iz regije.

Dodaje i kako se konstantno sastaje s liderima lokalnih zajednica kako bi dobili više informacija o njihovim sigurnosnim potrebama i prioritetima.

"Vidjela sam kako se zajednice zbližavaju kada su suočene s nesrećom i prijetnjama sigurnosti ovdje u BiH. Radujemo se što ćemo vam i dalje pružati pomoć kako biste vi mogli jedni drugima pomoći", navela je Kormakova.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije