BiH

Košarac: Ako Hrvatska bude potencirala odlagalište, BiH će tražiti pravnu zaštitu

Košarac: Ako Hrvatska bude potencirala odlagalište, BiH će tražiti pravnu zaštitu
Foto: Anadolija | Košarac: Ako Hrvatska bude potencirala odlagalište, BiH će tražiti pravnu zaštitu

​​​​​​​SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je u ponedjeljak kako treba čuvati dobre bilateralne odnose s Hrvatskom, ali ukoliko Hrvatska nastavi da potencira izgradnju odlagališta na lokalitetu Trgovska gora, BiH će tražiti pravnu zaštitu.

Košarac je na konferenciji za novinare u Sarajevu govorio o aktivnostima Hrvatske oko gradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u blizini granice sa BiH.

Rekao je kako unutar BiH nema neslaganja niti otvorenih pitanja kada je riječ o Trgovskoj gori, da su sve institucije po tom pitanju saglasne.

"Odlučni smo da snagom argumenata naučnog i stručnog istraživanja odgovorimo na inicijativu Hrvatske. Naše stajalište i dalje je nepromjenjivo. Lokalitet Čerkezovac nije adekvatan za izgradnju odlagališta radiokativnog i nukleranog otpada. I danas smatramo da je to loše po stanovništvo RS i Federacije BiH, i danas izražavamo naš stav da je veoma važno brinuti o zdravlju 250.000 ljudi u tom kraju", rekao je Košarac.

Podsjetio je i na posljednje zemljotrese oko Petrinje i nekih drugih lokaliteta, koji imaju posljedice i na Kozarsku Dubicu i Kostajnicu, kazavši kako su eksperti u toj oblasti ukazivali ranije da je to trusno područje. Košarac podsjeća da je lokalitet Čerkezovac vazdušne linije udaljen od Petrinje svega 44 kilometra, te kako to nije adekvatan lokalitet.

"To je dodatna argumentacija za nas i ja vjerujem da ćemo mi na temelju konvencija dokazati da taj lokalitet nije adekvatan. Naravno, treba čuvati dobre bilateralne odnose s Hrvatskom, a u koliko Hrvatska nastavi da potencira izgradnju odlagališta na tom lokalitetu, siguran sam da ćemo primijeniti, ne samo ESPO konvenciju, nego tražiti i pravnu zaštitu, zbog čega smo i formirali pravni tim, koji već radi i bavi se analizom pravnih dokumenata", naveo je Košarac.

Dodao je kako je siguran da će se na temelju onoga što zaključi pravni tim, Savjetu ministara BiH predložiti određeni koraci, no naglasio je kako ipak vjeruje da do toga neće doći.

"Ne želim biti potpuni optimista, već oprezan", poručio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije