BiH

Pratite nas na Google news

Košarac: BiH mora hitno odgovoriti na ofanzivu Hrvatske

Košarac: BiH mora hitno odgovoriti na ofanzivu Hrvatske
Foto: Arhiva | Košarac: BiH mora hitno odgovoriti na ofanzivu Hrvatske
N.N.

BANJALUKA - BiH nema pravo da sjedi skrštenih ruku dok Hrvatska, s druge strane, ozbiljno priprema odlagalište za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, u blizini Une, ali zbog opstrukcija šefice diplomatije BiH Bisere Turković stanje bi moglo da se dodatno zakomplikuje na našu štetu.

Na to upozorava ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji za "Glas Srpske" ističe da ga brinu opstrukcije Turkovićeve i drugih što BiH dovodi u defanzivu poziciju u odnosu na Hrvatsku, koja ofanzivno radi u svom interesu.

"Želim da vjerujem da će pojedine političke strukture u BiH shvatiti da ne smiju kalkulisati sa zdravljem ljudi i zaštitom prirode sredine", rekao je Košarac. 

Ističe da je Turkovićeva prava adresa za traženje odgovora na pitanje zašto na posljednjim sjednicama Savjeta ministara BiH nisu razmatrane odluke o formiranju ekspertskog tima i o imenovanju pravnog tima. Ona je, dodao je, u više navrata zahtijevala da se sa dnevnog reda skine odluka o imenovanju i treba da jasno obrazloži motive svog postupka te konačno objasni i čije interese štiti u konkretnom slučaju.

"Proteklih dana se bavila svima nama i svim drugim, osim svojim poslom ministra inostranih poslova BiH, pa je javnost ostala uskraćena za odgovor šta je uradila na mobilizaciji i proaktivnom djelovanju diplomatsko-konzularne mreže u konkretnom slučaju. Nas nije ni obavijestila zbog čega joj je odjednom neprihvatljivo imenovanje ta dva  tima, imajući u vidu da je ranije javno podržavala zaključke sastanaka o toj problematici, uključujući i formiranje tih timova", rekao je Košarac.

Ključni cilj svih aktivnosti je, kaže, zaštita zdravlje građana u slivu Une, kako u Srpskoj, tako i FBiH, čime se ne smije kalkulisati.

"To ne smije predmet političke igre. Nažalost, slučaj “Trgovska gora” jedan je u nizu primjera da Turkovićeva nije dorasla funkciji koju trenutno vrši. Kažem “jedan u nizu”, ne želeći da pominjem druge gafove, ispade i diplomatske skandale, kojima svjedočimo od početka njenog mandata", poručio je Košarac.

Istakao je da o ovoj temi priča i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom koji smatra da je angažman domaćih eksperata i pravnih stručnjaka odgovor jer evidentno Hrvatska ne odustaje od namjere. Vjeruje da će se odluke o imenovanju timova naći pred ministrima nakon ljetne pauze.

"Da je Hrvatska odlučna, govore i ogromna novčana sredstva koja planira uložiti, a pokrenuli su i aktivnosti za izradu studije izvodljivosti. BiH mora djelovati, a moram istaći jedinstveni stav članova Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, koji i dalje apeluju na usvajanje rješenja u skladu sa procedurama i zaključcima, a ima i razmišljanja da se podnesu ostavke u tom tijelu, ako se ovaj proces bude bespotrebno odugovlačio. Ne želimo da preuzmemo odgovornost za opstrukcije koje vrše određene političke strukture i pri tome politizuju cijeli slučaj", zaključio je Košarac.

Argumenti

Koordinaciono tijelo smatra, naveo je Staša Košarac, da BiH mora imati adekvatnu argumentaciju sa kojom će se suočiti sa hrvatskom stranom.

"Potrebno je da što prije imenujemo ekspertski i pravni tim, da bi i Koordinaciono tijelo moglo da koordiniše aktivnostima, te da o tome obavještava Predsjedništvo BiH. Trebamo održati dobre bilateralne odnose sa  Hrvatskom, ali i da predmetnu problematiku razmotrimo sa strukturama u Briselu", zaključio je on.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije