BiH

Košarac: Dobar signal iz Brisela, ali nema prostora za euforiju

Košarac: Dobar signal iz Brisela, ali nema prostora za euforiju
Foto: Fena | Košarac: Dobar signal iz Brisela, ali nema prostora ta euforiju

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac izjavio je da je zeleno svjetlo Evropskog savjeta za otvaranje pregovora sa BiH dobar signal i važan iskorak postignut na evropskom putu, ali da nema prostora za pretjeranu euforiju, budući da je konkretan datum početka ove faze procesa i dalje nepoznanica.

"Odluka Evropskog savjeta predstavlja verifikaciju ustavnog kapaciteta Republike Srpske i dokazuje ispravnost njenog jasnog stava da dejtonsko i ustavno uređenje BiH, zemlje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nije nikakva prepreka evropskoj budućnosti", konstatovao je Košarac.

Prema njegovim riječima, sasvim je jasno da je dogovor domaćih aktera bez uplitanja stranaca jedini mogući put ka punopravnom članstvu BiH u EU.

"Taj put nije jednostavan, ali nemamo alternativu. Zato je važno da u procesu pregovaranja afirmišemo međusobno poštovanje i dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata. Partnerstvo i povjerenje moramo graditi međusobno, a ne da bilo koja strana traži oslonac i podršku u međunarodnom faktoru", napisao je Košarac na "Instagramu", prenosi Srna.

On je poručio da građani Srpske i Federacije BiH zaslužuju da sami odlučuju o svojoj sudbini, a ne da ih stranci i kolonijalni upravnici ponižavaju i vrijeđaju nametnutim rješenjima, dodatno narušavajući unutrašnje odnose.

Evropski savjet odlučio je juče da otvori pristupne pregovore sa BiH.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije