BiH

Košarac: Intenzivirati saradnju sa institucijama EU

Košarac: Intenzivirati saradnju sa institucijama EU
Foto: N.N. | Košarac: Intenzivirati saradnju sa institucijama EU

BRISEL - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Briselu sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danielsenom.

Košarac rekao je da je za prvu zvaničnu inostranu posjetu odabrao Brisel jer smatra da saradnja sa institucijama EU mora biti intenzivirana na obostranu korist, posebno imajući u vidu opredjeljenje Savjeta ministara BiH da ubrzano radi na napretku BiH ka EU, kao glavnom spoljnopolitičkom prioritetu, poštujući ustavne i zakonske nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.  

"Fokus današnjeg sastanka bio je na provođenju CEFTA Sporazuma, budući da je BiH danas od Albanije zvanično preuzela jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje u saopštenju sagovornici su konstatovali da u provođenju CEFTA Sporazuma postoje određeni problemi, koji su prvenstveno u vezi sa nepoštovanjem standarda CEFTA. 

"Zaključeno je da je potrebno zalagati se za zaključivanje Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova, koji bi povećao efikasnost postojećeg rješavanja CEFTA sporova", navedeno je u saopštenju.

Košarac rekao je da će zaključivanje pomenutog protokola biti jedan od prioriteta ovogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om. 

Na sastanku je bilo riječi i o inicijativi za uspostavljanjem ''mini Šengena''. Danielsen je ocijenio da je pomenuta inicijativa politički prihvatljiva, ali pod uslovom da dobije podršku svih zemalja Zapadnog Balkana. 

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o stranim investicijama, te ukazali na značaj poštovanja socijalnih, ekonomskih i ekoloških standarda EU. 

Košarac informisao je  Danijelsena o pitanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, što je otvoreno bilateralno pitanje između BiH i Hrvatske. Naglasio je da u BiH postoji jedinstven stav svih nivoa vlasti da je pomenuta namjera Hrvatske neprihvatljiva.  

Predstavnici Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju izrazili su spremnost da u duhu dobrosusjedskih odnosa sugerišu nadležnim institucijama i vlastima u Hrvatskoj da uključi predstavnike BiH u ekspertsku analizu uticaja spornog odlagališta na životnu sredinu, kao i u usvajanje strateških planova u vezi sa izgradnjom odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori. 

Danielsen najavio je da će ovo pitanje biti delegirano na predstojećem samitu EU - Zapadni Balkan, koji će početkom maja biti održan u Zagrebu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije