BiH

Košarac: Izborni pobjednici u zakonskom roku konstituisali vlast

Košarac: Izborni pobjednici u zakonskom roku konstituisali vlast
Foto: Srna | Košarac: Izborni pobjednici u zakonskom roku konstituisali vlast

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je najznačajnije to da su izborni pobjednici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ u zakonskom roku konstituisali Savjet ministara koji će biti baziran na realizaciji svih važnih projekata.

"Cijenimo da je ispoštovan i Ustav BiH i poslovnik i mislim da je ovo najbolji model. Ovdje nije riječ o klasičnoj koaliciji, nego o podršci projektima koji su veoma značajni i u Republici Srpskoj i u FBiH", rekao je Košarac Srni nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas potvrdio novi saziv Savjeta ministara.

Košarac, jedini ministar iz prošlog saziva Savjeta ministara koji je obnovio ministarski mandat, istakao je da će se znatan broj novih ministara bazirati na realizaciji svih važnih projekata.

"U ovom slučaju, projekata važnih za Republiku Srpsku, a koji su zbog jednog dijela političkih struktura iz FBiH bili stavljeni ad akta", poručio je Košarac.

On je naglasio da je često, kada je Republika Srpska imala adekvatnu politiku, zasnovanu na Ustavu BiH, zaključcima i stavovima institucija Srpske, zastoj dolazio iz Sarajeva.

"Vjerujem da je ne temelju dosadašnjih političkih dogovora, političkog dijaloga na nivou lidera političkih partija, to vrijeme iza nas", poručio je Košarac.

On je dodao da će Republika Srpska uvijek znati uzvratiti korektnost.

"Ukoliko predstavnici iz FBiH ne budu korektni prema stavovima iz Republike Srpske, ukoliko budu zaustavljali važne projekte za Srpsku i mi ćemo isto tako postupati", rekao je Košarac.

On vjeruje da će se Savjet ministara ponašati u domenu Dejtonskog sporazuma, te da će predstavnici iz Republike Srpske očuvati ustavne kapacitete Srpske, a zajedničke institucije koristiti u domenu implementacije interesa Srpske, uvažavajući politike drugih.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas imenovanja ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara pod predsjedavanjem Borjane Krišto. Novoimenovani članovi Savjeta ministara položili su zakletve.

Današnjom odlukom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prestaje i mandat dosadašnjem Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije