BiH

Košarac: Ponašanje Zagreba je zabrinjavajuće

Košarac: Ponašanje Zagreba je zabrinjavajuće
Foto: Nedžad Uglješa | Košarac: Ponašanje Zagreba je zabrinjavajuće

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je danas zabrinutost zbog činjenice da institucije u Hrvatskoj ne odustaju od izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovske gore.

"Za mene je to veoma zabrinjavajuće. Žao mi je što neko, očigledno, želi da politizuje rješenje koje je bilo manifestovano u svim institucijama u BiH", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je izrazio uvjerenje da će BiH artikulisati svoje potrebe i da će zaštititi lokalno stanovništvo na području Trgovske gore.

"Mi moramo biti odgovorni. Žao mi je što postoje i neodgovorni potezi pojedinaca kroz činjenicu da se ta tačka dnevnog reda ne nalazi na sjednicama Savjeta ministara", poručio je Košarac.

On smatra da je neupitan sastav ekspertskog tima BiH koji treba da traži rješenja za Trgovsku goru.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, te vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže u kasarni "Čerkezovac", u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji bi, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško", bio deponovan i postojeći institucionalni otpad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije