BiH

Košarac: Sarajevo ne mijenja ćud

Košarac: Sarajevo ne mijenja ćud
Košarac: Sarajevo ne mijenja ćud

SARAJEVO - Ključni problem vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Sarajevu i BiH je u Sarajevu, koje o tom pitanju ne mijenja svoju ćud, ocijenio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Prema njegovim riječima, na pitanje vraćanja imovine SPC u Sarajevu treba da odgovore grad Sarajevo, sarajevski kanton i Federacija BiH.

"Oni pokušavaju da ne odgovore na adekvatan način, odnosno da to prebace na neki drugi nivo vlasti u BiH", rekao je Košarac.

Navodeći da sa srpske strane i dalje postoji volja, želja i potreba da se imovina vrati SPC, ne samo u Sarajevu, nego i u cijeloj BiH, on ukazuje da su za tako nešto srpskoj strani i Republici Srpskoj potrebni partneri, kojih nema, kao što ih nema i u nekim drugim aktivnostima.

"Imamo deklarativan stav hrvatske komponente koja smatra da je nepohodno da bude vraćena imovina SPC u Sarajevu i potpuno anemičan odnos Islamske zajednice i bošnjačkih političkih elita, bez čije aktivnosti taj povratak neće biti moguće realizovati", naglašava Košarac.

On kaže da je umjeren optimista kad je riječ o vraćanju imovine SPC u Sarajevu, ali upozorava da brzo neće doći do rješenja dok god budu ignorisani napori srpske strane.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je, kad je riječ o vraćanju imovine SPC u Sarajevu, poruka iz Srpske jasna - vratite imovinu SPC, i to ne samo zgradu Bogoslovije, nego i drugu imovinu, a u političkom smislu "vežite" sarajevske Srbe za institucije koje im pripadaju.

"Za nas je veoma važno da sarajevski Srbi budu dio ovog grada kroz institucije koje im pripadaju i da na taj način gradimo kvalitetniji suživot u Sarajevu", istakao je Mutabdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije