BiH

Košarac: Stavove Srpske utvrđuju njene institucije i rukovodstvo

Košarac: Stavove Srpske utvrđuju njene institucije i rukovodstvo
Foto: N.N. | Košarac: Stavove Srpske utvrđuju njene institucije i rukovodstvo

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da stavove Republike Srpske utvrđuju njene institucije i rukovodstvo, te da su oni obavezujući za srpske političke predstavnike na svim nivoima vlasti u BiH.

"Okupljeni smo oko Ustava, institucija Republike Srpske i političkih procesa koje vodi njeno rukovodstvo. To je politika od koje ne odstupamo i to u konačnici treba da bude jasno svakom strancu koji pokušava da nametne ili izlobira bilo kakva rješenja", poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Komentarišući pokušaj šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da utiče na način glasanja srpskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, Košarac je istakao da je unaprijed propala aktivnost, jer predstavnici Srpske glasaju u interesu srpskog naroda i svih njenih građana, a ne po željama međunarodne zajednice.

"Pokušaj Satlerovog lobiranja u Srpskoj je spoj neugodnog sa beskorisnim. Kažem neugodnog, jer mu sigurno nije bilo prijatno da pokušava nešto za šta unaprijed zna da neće proći. Ujedno i beskorisno, jer je izgubio vrijeme umjesto da energiju uloži u rješenje pitanja značajnih za sve građane", naveo je Košarac.

On je dodao da pri tome prvenstveno misli na problem izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori i indolentan odnos Satlera i Delegacije EU u BiH.

"Satler je očigledno promašio adresu! Tražili smo da nam pomogne u kontaktima sa Briselom, kako bismo zaštitili naše građane i životnu sredinu u slučaju Trgovske gore. No, umjesto da lobira u Evropskoj komisiji i istinski doprinese našoj borbi, on dangubi u Banjaluci pokušavajući da nametne neka rješenja", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, šefu Delegacije EU u BiH takođe bi bilo bolje da se posveti odlasku stranaca iz institucija BiH i ukidanju OHR-a danas kada ova zemlja ima kandidatski status.

"Neka Satler prvo realizuje ono što je Evropa rekla - odlazak stranaca iz institucija i ukidanje OHR-a, ali i štetnih uticaja koje i on vrši", dodao je Košarac.

Kako je istakao, sve više postaju jasni i očigledni dvostruki aršni i licemerje Delegacije EU.

"Zato neka ih ne čudi što građani sve manje vjeruju u EU i evropsku perspektivu!", poručio je Košarac.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije