BiH

Košarac: Vlast da formiraju izborni pobjednici iz RS i FBiH

Košarac: Vlast da formiraju izborni pobjednici iz RS i FBiH
Foto: N.N. | Košarac: Vlast da formiraju izborni pobjednici iz RS i FBiH

ISTOČNO SARAJEVO - Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je najbolje za BiH kada vlast na zajedničkom nivou formiraju izborni pobjednici iz Republike Srpske i Federacije BiH (FbiH), te poručio da je jasno da u naredne četiri godine bez SNSD-a neće biti rješenja.

Košarac je naveo da se u FBiH još ne zna ko su legitimni predstavnici na zajedničkom nivou, osim HDZ-a BiH, koji jeste legitiman predstavnik hrvatskog naroda.

"Postoji dosta otvorenih pitanja u strukturi vlasti FBiH", rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u FBiH postoji "bosanski lonac", koji čine SDA i blok SDP BiH, Naša stranka i DF koji vodi sličnu politiku prema izbornom pobjedniku iz Republike Srpske, odnosno SNSD-u sa tradicionalnim koalicionim partnerima Socijalističkom partijom i DNS-om, koje čine patriotski blok.

"Ko god činio taj `lonac` mora znati da je SNSD nezaobilazan faktor kroz participaciju ove stranke u Predsjedništvu BiH, značajnu participaciju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dominantnu u Domu naroda u Klubu Srba. Svakome ko je imalo razuman jasno je da bez SNSD-a u naredne četiri godine neće biti rješenja", poručio je Košarac.

On je naglasio da će primarno političko djelovanje patriotskog bloka u ovom mandatu biti poštovanje Ustava i stavova institucija Republike Srpske.

"Mi nismo kao neki koji su prethodne četiri godine vodili poltronsku i popustljivu politiku. Želimo bazično da se okupimo oko naših institucija i Ustava i onog što je primarno i značajno za Republiku Srpsku i da u tom kontekstu tražimo rješenja na zajedničkom nivou", istakao je Košarac.

On je podsjetio da su probijeni zakonski rokovi kada je riječ o izboru Savjeta ministara i upozorio da se u BiH uvode neke nove prakse, što je vidljivo iz stavova bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da nekom vrstom ultimatuma bude donesena odluka o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Košarac napominje da se u pitanje formiranja Savjeta ministra pokušava uvesti paket NATO integracija, što je za Republiku Srpsku potpuno neprihvatljivo.

On smatra da agenda za formiranje vlasti na nivou BiH koju nudi blok SDP, Naša stranka i DF predstavlja političku utopiju, koja je u potpunosti van ustavnih rješenja.

Košarac je ocijenio da se tako želi omogućiti duži rok upotrebe sadašnjeg saziva Savjeta ministara, jer je vidljivo da su oni vodili popustljivu politiku, koja je ignorisala stavove institucija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije