BiH

Košarac traži pomoć od Zatlera zbog odluke Hrvatske o prekategorizaciji prelaza

Košarac traži pomoć od Zatlera zbog odluke Hrvatske o prekategorizaciji prelaza
Foto: Arhiva / N. Uglješa | Košarac traži pomoć od Zatlera zbog odluke Hrvatske o prekategorizaciji prelaza

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac zatražio je hitnu reakciju šefa Delegacije EU u BiH Johana Zatlera zbog najave da će Hrvatska izvršiti prekategorizaciju pet graničnih prelaza sa BiH koji su ranije korišteni za tranzitni saobraćaj teretnih vozila.

"Ovakva odluka Hrvatske proizvešće niz negativnih posljedica za značajan dio privrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se u velikoj mjeri ograničava, komplikuje i produžava spoljnotrgovinski promet, kao i vrijeme transporta roba po prethodno utvrđenim putnim pravcima koji povezuju BiH i EU", naveo je Košarac.

Košarac je uputio dopis Zatleru nakon što je hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture usvojilo Pravilnik o određivanju javnih puteva po kojima se mora odvijati tranzitni saobraćaj teretnih vozila kroz Hrvatsku.

Tim dokumentom su jednostrano određeni putevi po kojima se mora odvijati transportni promet teretnih vozila nosivosti iznad 7,5 tona i ukupne dužine do 14 metara.

Košarac je upozorio da je taj pravilnik jednostrani akt, da je u suprotnosti sa Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima i sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

On je istakao da je Pravilnikom propušteno utvrđivanje javnih puteva koji vode do pet graničnih prelaza između BiH i Hrvatske, a definisani su kao granični prelazi za međunarodni drumski prevoz robe na osnovu Ugovora BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine u Savjetu ministara.

Košarac je istakao da je na ovaj način onemogućeno korištenje pet graničnih prelaza za tranzit robe iz BiH kroz Hrvatsku za vozila pomenute nosivosti i dužine.

Prema njegovim riječima, neophodno je da EU pruži pomoć i podršku kako bi se ovo pitanje riješilo u najboljem interesu za privrednike iz BiH.

On je zamolio Zatlera da uzme u obzir navedeni i da hitno reaguje radi otklanjanja propusta nastalih donošenjem pomenutog pravilnika, te njegovog usklađivanja sa Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Hrvatska bi mogla zatvoriti pet graničnih prelaza na granici sa BiH, koji su ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila, prema dokumentu koji je Spoljnotrgovinska komora BiH uputila Savjetu ministara, što bi zemlji moglo nanijeti ekonomsku štetu.

Spoljnotrgovinska komora BiH saopštila je da Hrvatska planira da prekategorizuje pet graničnih prelaza za promet teretnih vozila Ivanica-Gornji Brgat, Velika Kladuša-Maljevac, Brčko-Gunja, Strmica-Strmica i granični prelaz Osoje-Vinjani Gornji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije