BiH

Kovačević: Apelaciju Ministarstva odbrane BiH odbiti kao neosnovanu

Kovačević: Apelaciju Ministarstva odbrane BiH odbiti kao neosnovanu
Foto: Arhiva | Kovačević: Apelaciju Ministarstva odbrane BiH odbiti kao neosnovanu

BANJALUKA - Član državne Komisije za imovinu Nikola Kovačević smatra da Ustavni sud Republike Srpske ima sasvim opravdane razloge da odbije kao neosnovanu apelaciju Ministarstva odbrane BiH za knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine u kasarnama u Doboju na nivo BiH.

"Nema bilo kakvog osnova za ovu apelaciju i Ustavni sud Republike Srpske ima valjane razloge da je odbije kao neosnovanu, jer je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ispravno radila, što je potvrđeno i presudom Okružnog suda u Doboju", rekao je Kovačević Srni.

On je rekao da nema saznanja da li je protiv presude Okružnog suda u Doboju podnesena apelacija Utavnom sudu Republike Srpske.

Kovačević je podsjetio da je Republička uprava za geodetske i imovinsko- pravne poslove konačnim upravnim aktom odbila zahtjev za uknjižbu perspektivne vojne imovine u kasarnama "Vojvoda Radomir Putnik" i "3. Maj", koje se nalaze na području opštine Doboj.

"Okružni sud u Doboju je u upravnom sporu odbio tužbeni zahtjev za poništenje upravnog akta, tako da je ovaj slučaj okončan pravosnažnom presudom", ističe Kovačević.

On je rekao da je interesantno da Pravobranilaštvo BiH ima različite aršine kad je riječ o knjiženju imovine na nivo BiH.

"U slučaju `Veliki Žep`, koji je na području opštine Han Pijesak, Pravobranilaštvo BiH se poziva na pravosnažnu odluku Suda BiH, a za ostalih 11 lokacija, koje imaju isti pravni status, poziva se na pitanje Sporazuma o sukcesiji i odluku Predsjedništva BiH, kojom je utvrđena perspektivna vojna imovina", pojasnio je Kovačević.

On je napomenuo da je Sporazum o sukcesiji međunarodni akt koji reguliše odnose između novonastalih zemalja raspadom bivše SFRJ, a da je odluka Predsjedništva BiH politički akt i nijedan od navedenih akata ne može biti pravni osnov za knjiženje perspektivne vojne imovine.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik je još 2010. godine upozorio Pravobranilaštvo BiH da je pravno ništavno bilo kakvo knjiženje u korist BiH nekretnina koje su joj po sukcesiji pripale.

"Činjenica je da se u Federaciji BiH iz dobro poznatih razloga perspektivna vojna imovina knjiži kao vlasništvo BiH. Čudno je da na takve odluke nema reakcije visokog predstavnika", rekao je Kovačević.

"Glas Srpske" piše da je Ministarstvo odbrane BiH podnijelo Ustavnom sudu Republike Srpske apelaciju povodom odluke Okružnog suda u Doboju kojom je odbijena tužba za knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine u kasarnama "Vojvoda Radomir Putnik" i "3.maj" u Doboju.

List navodi da se na ovaj način želi izdejstvovati odluka da i ove vojne lokacije budu upisane kao vlasništvo BiH.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srni je rečeno da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine na Han Pijesku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije