BiH

Kovačević: Formiranje vlasti na nivou BiH mnogo izglednije

Kovačević: Formiranje vlasti na nivou BiH mnogo izglednije
Foto: N.N. | Kovačević: Formiranje vlasti na nivou BiH mnogo izglednije

BANJALUKA - Građani u BiH su od izbora bili taoci neriješenih odnosa među bošnjačkim narodom, ali se situacija sada iskristalisala i BiH u fazi kada je formiranje vlasti na nivou BiH mnogo izglednije, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da SNSD želi da se vlast na nivou BiH formira na dva principa oko kojih postoji apsolutni konsenzus, a to je Dejtonski sporazum i evropske integracije oko kojih postoji konsenzus svih relevantnih faktora u BiH.

"Dakle, to su principi na kojima treba da se formira vlast. Vlast BiH se formira od konstitutivnih naroda i to je suština. Sve ostale stvari moramo da dogovoramo, da nađemo zajednički imenilac i da poslije toga djelujemo", rekao je Kovačević za televiziju "N1".

Kovačević je rekao da SNSD trenutno ima korektne odnose sa hrvatskim konstitutivnim narodom u BiH.

"Vlast na nivou BiH se sastavlja od legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda. Suština toga je da je hrvatski i srpski narod u BiH vjerovatno pritisnut tim konstantnim pokušajima bošnjačkog naroda da unitarizuju BiH i da dejtonsku BiH pretvore u ono što ona ne bi trebalo da bude, dakle jedna država koja funkcioniše po principu jedan čovjek jedan glas. To trenutno spaja hrvatski i srpski narod u BiH", pojasnio je Kovačević.

Na pitanje hoće li novi Savjet ministara usvojiti MAP i da li su članovi Predsjedništva BiH reterirali /odstupili/ od nekih svojih ranijih stavova nakon posjete Briselu, Kovačević je odgovorio da nije bilo nikakvog reteriranja kada je riječ o SNSD-u, njenom predsjedniku Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj, ali da je, s neke druge strane, očigledno bilo reteriranja.

"Članovima Predsjedništva BiH je poručeno u Briselu da MAP nema veze sa evropskim integracijama i putem ka EU. Mi na bilo kakve ucjene ne pristajemo, nećemo na to da nikada da pristanemo", poručio je Kovačević.

On je istakao da SNSD niti bilo ko u Republici Srpskoj ne želi da povrijedi pripadnike nesrpskog naroda, pogotovo ne Hrvate i Bošnjake sa kojima se oduvijek živi na ovim prostorima.

"Ali, suština je da je Republika Srpska dejtonska kategorija i nijedan Ustavni sud na svijetu ne može da upoređuje jedan dio Ustava sa drugim dijelom. Može samo da razmatra usklađenost podzakonskih akata sa samim Ustavom", naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da je bošnjački narod 1995. godine u Dejtonu prihvatio Republiku Srpsku i sada mora da je poštuje i da počne da je uvažava.

"Treba da prestanemo da se konstantno bavimo teškim i temama oko kojih ne možemo da se saglasimo, da prestanemo da radimo nešto protiv Republike Srpske, što rade s bošnjačke strane, da uvažimo Dejtonsku BiH i da se počnemo baviti najbitnijim, a to je život građana i FBiH i Repubici Srpskoj", naglasio je Kovačević.

On je rekao da su stranački pregovori u FBiH unutrašnja stvar ovog entiteta FBiH i bošnjačkog naroda i da se u to SNSD ne želi da miješa, već će prihvatiti šta god oni dogovore.

"Mi smo pozvali sve parlamentarne stranke na nivou BiH iz Republike Srpske da razgovaramo i da pokušamo da nađemo zajednički jezik i jedinstven glas Republike Srpske kako bi na adekvatan način zaštitili intrese Srpske i na nivou BiH i izvan BiH", pojasnio je Kovačević.

Na konstataciju novinara da je mnogo stranaka zainteresovano za Savjet ministara, Kovačević je rekao da treba zajednički raditi da svima bude bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije