BiH

Kovačević: Ikona duže od 15 godina u vlasništvu porodice iz Banjaluke

Kovačević: Ikona duže od 15 godina u vlasništvu porodice iz Banjaluke
Foto: Arhiva | Kovačević: Ikona duže od 15 godina u vlasništvu porodice iz Banjaluke

BANJALUKA - Ikona koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu duže od 15 godina bila je u vlasništvu jedne banjalučke porodice, koja je izrazila želju da je pokloni Lavrovu, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da ikona nije ukradena, kao i da je apsolutna neistina da je riječ o kulturnom blagu i o nečemu što je otuđeno za vrijeme nekakvih ratnih dejstava.

"Ikona ima određenu sentimentalnu vrijednost, ali i vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna osveštana ikona, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijedost", rekao je Kovačević za RTRS.

Kovačević je naveo da svako može lako provjeriti da takvih ikona ima mnogo na internetu i na eBay, te da je njihova cijena oko 100 do 200 evra.

"Ono što je posebno važno u svemu ovome jeste da ne postoji potraga za tom ikonom bilo gdje u bilo kakvoj evidenciji ili bilo kakvoj bazi. Javnosti je poznato da postoji Interpolova baza od 1951. godine, uspostvaljena nakon Drugog svjetskog rata kada je veliki broj umjetnina otuđen i za kojim je tragano. Ta baza je i te kako detaljna i na njoj se nalazi hiljade artefakata iz BiH, ali ove ikone tu nema", objasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ikona nije nikada predstavljala bilo kakvu kulturnu baštinu niti se radi o bilo kakvom ukradenom kulturnom blagu.

"Sve su to najobičnije spekulacije, za koje niko nije ponudio bilo kakav dokaz, ali je potpuno jasno da je namjera bila isključivo politička", istakao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da odnosi Republike Srpske i Rusije definitivno nisu narušeni, te da je posjeta Lavrova bila dokaz dobrih odnosa Srpske i Ruske Federacije.

On je podsjetio da je Ambasada Ukrajine u BiH uputila diplomatsku notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, koje je Predsjedništvo upoznalo s tom notom.

"Mi smo odgovorili Ministarstvu i od njih tražili da pitanja koja smo dostavili u tom odgovoru predoče u vidu note Ambasadi Ukrajine. Mi Ukrajinu smatramo prijateljskom zemljom, nikada nismo uradili bilo šta protiv Ukrajine, ali jako je bitno istaći da smatramo da ništa od svega onoga što je navedeno u noti Ambasade Ukrajine nije potrkijepljeno činjenicama", rekao je Kovačević.

Iz tog razloga, kaže Kovačević, traže se i da odgovore na osnovu čega tvrde da je u pitanju ikona koja je kulturno blago Ukrajine.

"Sve od informacija koje su oni u toj noti napisali je zasnovano na spekulacijama i isključivo na onome što su ljudi bez ikakvih dokaza i potkrepljujućih činjenica pisali na internetu. Koliko je nama poznato, pregledavajući sve moguće baze, ta ikona se ne nalazi ni u kakvoj bazi kulturnih blaga ili blaga koja su otuđena i za kojima se traga", naglasio je Kovačević.

On je napomenuo da je prilikom izvještavanja o tom poklonu napravljena materijalna greška kada je netačno napisano da je ikona iz Luganjska, te da su na osnovu toga mnogi počeli da pišu.

Kovačević je ukazao na činjenicu da se svaki put kad god se pominju odnosi Ruske Federacije sa Republikom Srpskom i BiH pojavljuje priča o takozvanom malignom ruskom uticaju u BiH, koji, kako je naveo, ne postoji.

"U tom kontekstu je kreirana i cijela ova afera i hajka u vezi s poklonom Milorada Dodika Sergeju Lavrovu. Nama je jasno da je (ministar inostranih poslova) Bisera Turković jedva dočekala da napravi novu aferu i sakrije svoju aferu kada je Dodika uporedila s Adoflom Hitlerom, a sav narod Republike Srpske s nacistima", objasnio je Kovačević.

On je dodao da je potpuno jasno da su "politička i obavještajna struktura u Sarajevu" jedva dočekali da prikriju diplomatski skandal koji su izazvali druga dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, kada su odbili da se pojave na dogovorenom sastanak s Lavrovom.

"Ono što nas je malo iznenadilo jeste reakcija opozicije iz Republike Srpske koja je brže bolje potrčala da stane u red onih koji su pljuvali na odnose Republike Srpske i Ruske Federacije", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, kako god se ponaša Sarajevo tako se ponaša i opozicija u Republici Srpskoj.

"To nije nešto što je dobro za Republiku Srpsku, ali je bitno da smo mi toga svjesni i da su građani toga svjesni", istakao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije