BiH

Kovačević: Inckova najava priprema za nove napade na Srpsku

Kovačević: Inckova najava priprema za nove napade na Srpsku
Foto: Ilustracija | Kovačević: Inckova najava priprema za nove napade na Srpsku

BANJALUKA - Najava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će, ukoliko do maja ne dođe do izmjene Izbornog zakona BiH, iskoristiti takozvana bonska ovlaštenja i nametnuti svoju volju, potpuno je neprihvatljiva i predstavlja podmuklu pripremu za nove napade na Srpsku, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

"SNSD podržava zalaganja da se dođe do novog rješenja za Izborni zakon BiH, ali samo na principu dogovora unutrašnjih faktora u BiH", rekao je Kovačević.

On je istakao da bilo kakvo nametanje rješenja ne vodi ka napretku i samo će dodatno produbiti jaz među narodima, a vrijeme kada su visoki predstavnici u BiH po načelu strahovlade vedrili i oblačili, namećući svoju volju, je davna prošlost.

Kovačević je naveo da sumnja da se iza svega krije namjera visokog predstavnika da na nekom pitanju koje nije od presudnog značaja za Republiku Srpsku, u izbornoj godini reafirmiše upotrebu bonskih ovlaštenja.

"Ovo mi liči na podmukao plan da se na temi za koju ne postoji veliko interesovanje javnosti u Srpskoj, reafirmiše upotreba bonskih ovlaštenja i da se zatim u izbornoj godini izvrše novi pritisci i udari na Srpsku i njene istinske predstavnike, što je nedopustivo", istakao je Kovačević, saopšteno je iz SNSD-a.

On smatra da bi Incko, umjesto da kreće u ovakve avanture, konačno trebalo da krene svojoj kući.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će međunarodna zajednica dati šansu predstavnicima parlamentarnih stranaka da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona BiH do aprila, eventualno do početka maja, nakon čega će, kako je najavio, povećati pritisak jer neće dozvoliti da se od BiH napravi "slučaj Mostar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije