BiH

Pratite nas na Google news

Kovačević: Komičan poziv Latinovića da Dodik podnese ostavku

Kovačević: Komičan poziv Latinovića da Dodik podnese ostavku
Foto: SNSD | Kovačević: Komičan poziv Latinovića da Dodik podnese ostavku
Srna

Član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da ta stranka smatra komičnim poziv SDS-ovog Zorana Latinovića da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnese ostavku, jer je Latinović svoj legitimitet dokazao na prošlogodišnjim lokalnim izborima kada je od SNSD-ovog Zorana Adžića u Gradišci izgubio za više od 15 odsto glasova razlike.

"Latinović je do sada, bez obzira na sve, doživljavan kao razuman čovjek i mogao je pronaći nešto iole smisleno, ako je već imao potrebu da nas podsjeti na svoje postojanje", izjavio je Kovačević.

On je rekao i da bi bilo krajnje vrijeme da u SDS-u pročitaju Ustav Republike Srpske, koji kao i Ustav Srbije dozvoljava predsjedniku Republike da istovremeno bude i predsjednik političke stranke, što trenutno i jeste slučaj i u Srpskoj i u Srbiji.

"S obzirom da su se oni u SDS-u otvoreno odrekli svoje istorije i politike iz perioda utemeljenja, ne čudi da je potrebno da ih podsjetimo da su i dva bivša predsjednika Republike u ranijem periodu istovremeno bili i predsjednici SDS-a", rekao je Kovačević u saopštenju SNSD-a.

Kovačević je ocijenio neozbiljnom izjavu Latinovića da će on, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i svi članovi i simpatizeri te stranke izaći na biračka mjesta i podržati referendum /o Sudu I Tužilaštvu BiH/.

"Prvo, ukoliko zaista podržavaju referendum onda ne vidim u čemu je problem i da za njega glasaju u Narodnoj skupštini. Drugo, iskustvo nam kaže da im ne možemo vjerovati, jer su neki od njih otvoreno priznali da nisu glasali ni na prošlom referendumu, a za koji su glasali u Skupštini. Oni su i tada i sada, priželjkivali neuspjeh referenduma i Srpske", rekao je Kovačević.

On je dodao i da nema potrebe za nekim širokim teoretisanjem o akcizama, jer "su tu stvari potpuno jednostavne".

"Riječ je o tome da oni kao dio struktura na nivou zajedničkih organa BiH ne snose apsolutno nikakvu odgovornost za život građana u Srpskoj, i upravo takav položaj zloupotrebljavaju lažno se predstavljajući kao zaštitnici građana o kojima brine i za koje odgovornost snosi SNSD sa koalicijom. Od tih akciza, a koje smo svi prihvatili u reformskoj agendi, korist bi imali i putevi i auto-putevi i na kraju, svi građani Srpske i upravo zbog toga je SDS glasao protiv, da ne bi bilo koristi za Srpsku", zaključio je Kovačević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije