BiH

Kovačević: Sankcije Dodiku zato što neko ne želi da prihvati realnost u BiH

Kovačević: Sankcije Dodiku zato što neko ne želi da prihvati realnost u BiH
Foto: N.N. | Kovačević: Sankcije Dodiku zato što neko ne želi da prihvati realnost u BiH

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije odabrao američke sankcije, niti su one posljedica njegovih poteza, nego toga što neko ne želi da prihvati realnost u BiH, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević.

Navodeći da američke sankcije protiv Dodika nisu nešto što može nekoga da obraduje, niti ih Srpska doživljava neozbiljno, Kovačević je rekao da je evidentno da su te sanckije uvedene protiv Dodika samo zato jer je bio odlučan da zaštiti Srpsku i sva njena prava koja ima po Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH.

On je za televiziju Tanjug istakao da su sankcije posljedica i toga što neko ne želi da prihvati realnost u BiH i da Dodik, kao demokratski izabran političar i predstavnik Srpske, njenih građana i srpskog naroda, ima jasnu namjeru i zadatak od građana koje predstvalja da štiti Srpsku, Dejton i Ustav BiH.

Kovačević je napomenuo da je često prisustvovao sastancima Dodika sa predstavnicima SAD, na kojima je svaki put od Dodika traženo da odustane od toga da se principijelno zalaže za prava Republike Srpske i insistiranja na dosljednom poštovanju Dejtona, Ustava BiH.

"Traženo je da Dodik odustane da Srpskoj i njenim građanima vrati ono što Srpskoj po Dejtonu i Ustavu BiH pripada. Nikada niko na tim sastancima od njega nije tražio da odustane od neke navodne korupcije, kako danas pokušavaju da daju legitimitet ovim sankcijama koje su uvedene", dodao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, sve što Republika Srpska želi da radi je da široku autonomiju, koju je dobila u Dejtonu, zaštiti i sačuva, te da će sve učiniti da to ostvari.

"Narušavali su direktno Dejton i sada sa ovakvim postupcima /sankcijama/ pokušavaju da daju legitimitet. To nije dobar put. Bilo ko ko uvodi sankcije ili razmišlja o tome, neće ni na koji način doprinijeti rješavanju problema u BiH, naprotiv doprinijeće produbljivanju krize", istakao je Kovačeveć.

On je rekao da ni Dodik, ni rukovodstvo Republike Srpske, ni njeni građani i narodi ne planiraju da odustanu od onoga što su ustavna prava Srpska, za koje je više od 30.000 ljudi izgubilo živote u krvavom građanskom ratu, braneći Srpsku, koja je prije toga proglašena u miru.

Kovačević je rekao da se Republika Srpska pokušava konstantno predstaviti kao faktor nestabilnosti i uzrok problema i neka "baba roga", ali ona funkcipniše potpuno stabilno, kao i njene institucije.

"Evidentno je gdje god ima Srba da, nažalost, jedan dio međunarodne zajednice vidi probleme", ocijenio je Kovačević.

On je rekao da vidi Republiku Srpsku za godinu dana, za novih 30 godina, za sto godina u vječnosti kao sve jaču, slobodniju i moderniju, kao mjesto, u kojem će svi njeni građani da žive slobodno, uživaju sva građanska i demokratska prava i žive sve bolje.

"Mi ne želimo sukob sa bilo kime, pogotovo ne sa SAD. Uvažavamo snagu SAD, ali želimo da se konačno realno sagleda situacija u BiH. Bez obzira na bilo čiju snagu, ne možemo da odustanemo od elementarnih prava građana i onoga što je priortet svih prioriteta, a to je postojanje Republike Srpske", naglasio je Kovačević.

On je napomenuo da je Srpska pristala da bude dio dejtonske BiH i samo u takvoj BiH spremna je da bude, a ne u onoj u kojoj se svakodnevno krše demokratska prava srpskog naroda, Srpska razvlašćuje, otima njena imovina, brani ekonomska saradnja sa Srbijom ili bilo kim drugim.

"To sigurno nije BiH kojoj želimo da budemo. Jaka, stabilna Republika Srpska u dejtonskoj BiH ili kasnije u EU je naš interes, kao i saradnja sa Srbijom koja je od izuzetnog značaja za sve u Srpskoj", rekao je Kovačeivć, koji je zahvalio građanima i rukovodstvu Srbije koji su uvijek podrška građanima i Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je Republika Srpska proglašena 9. januara 1992. godine, nekoliko mjeseci prije izbijanja krvavog građanskog rata u BiH ili kako je Dejton definisao "tragičnog sukoba", te da se u ratu branila, a Dejtonom dobila međunarodnu verifikaciju svog statusa, u čemu je i izuzetno važnu ulogu imala tadašnja administracija SAD.

Kovačević je podsjetio da je ta administracija razmišljala između opcija da li da se Srpskoj omugući refendum o ujedinjenju sa Srbijom ili da se stvori ovakva BiH, te da je izabrana zadnja varijanta, a Srpska je dobila široku autonomiju i sve će učiniti da je sačuva.

Kovačević je rekao da su kasnije administracije SAD dopuštale da se grubo krši Dejtonski sporazum, da se narušavaju prava dva ravnopravna entiteta, Srpska i FBiH, da se oduzimaju prava konstitutivnih naroda, da se svaki put sve radi na štetu dva konstitutivna naroda, Srba i Hrvata, a u korist Bošnjaka.

On je rekao da je 26 godina od Dejtona narušavan njegov koncept ravnopravnosti entiteta, da su grubo otimane nadležnosti od entiteta u cilju unitarizacije i centralizacije BiH na štetu Srba i i Hrvata, a u korist Bošnjaka.

Kovačević je naveo da Srpska ima značajan rast ekonomije, standarda, dok s druge strane FBiH od izbora već četiri godine nema vladu, ni predsjednika i nalazi se u potunoj blokadi, ali to očligledno nikome ne smeta.

Kovačević je istakao da će Dan Republike Srpske biti obilježen u svakom gradu, opštini, seocetu Republike Srpske, a u svih devet gradova će biti koncerti sa muzičkim zvijezdama iz Srpske i Srbije. "To je dan koji našim građanima i te kako znači", rekao je on.

Kovačević je čestitao Božić Srbima u Srbiji, Srpskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i rasejanju, a svim građanima Srpske i Dan Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije