BiH

Kovačević: Sramna izjava Crnatka, "bh. dijaspora" ne postoji

Kovačević: Sramna izjava Crnatka, "bh. dijaspora" ne postoji
Foto: N.N. | Kovačević: Sramna izjava Crnatka, "bh. dijaspora" ne postoji

BANJALUKA - Izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Igora Crnatka na "Sarajevo biznis forumu" da se "ne smije praviti razlika unutar 'bh. dijaspore'", za SNSD je krajnje sramna i apsolutno neprihvatljiva, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

"Naš stav je dijametralno suprotan i u skladu sa njim mi smatramo da se ne smije praviti razlika između srpske dijaspore", naglasio je Kovačević.

On je podsjetio Crantka da su vlade Srpske i Srbije još 2013. godine usaglasile i potpisale "Memorandum o saradnji Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije radi jačanja veza matice i pripadnika dijaspore sa teritorije Republike Srbije i Republike Srpske", a da su zajedničke aktivnosti na ovom polju uspješno nastavljene krajem februara na Prvom forumu dijaspore Republike Srpske, koji je organizovan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u čijem radu je učestvovala i premijer Srbije Ana Brnabić.

"Pojam 'bh. dijaspora' za nas je apsolutno neprihvatljiv i, još bitnije, takva dijaspora ne postoji. Nasuprot tome, niko ne može osporiti postojanje bošnjačke, hrvatske i srpske dijaspora. Ono što je za nas bitno, jeste da je srpska dijaspora širom Evrope i svijeta organizovana i potpuno jedinstvena, bez obzira da li dolazi sa prostora Srpske ili Srbije, a tako, jedinstveno, srpsku dijasporu tretiraju i državne institucije Republike Srpske i Republike Srbije", istakao je portparol SNSD-a.

On je naglasio da je današnjom sramnom izjavom Crnadak dokazao ranije tvrdnje SNSD-a da je Strategija spoljne politike BiH u kojoj se na identičan način pominje pojam "bh. dijaspora", koju je bez konsultacija sa bilo kim iz Republike Srpske usvojilo Predsjedništvo BiH, štetna po interese Republike Srpske i srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije