BiH

Kovačević: Zbog blokade banaka UIO korisnicima isplatila million KM manje

Kovačević: Zbog blokade banaka UIO korisnicima isplatila million KM manje
Foto: N.N. | Kovačević: Zbog blokade banaka UIO korisnicima isplatila million KM manje

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH danas je prema korisnicima prihoda od indirektnih poreza izvršila raspodjelu 24,4 miliona KM, iako je ukupan iznos koji je trebao biti raspoređen 25,4 miliona KM, rekao je danas portparol Uprave Ratko Kovačević.

On je rekao novinarima da je taj iznos prikupljen tokom jučerašnjeg dana, a da je manje raspoređeno zbog blokade sredstava za uplate računa javnih prihoda od indirektnih poreza kod Nove banke od 1,1 milion KM.

"Osim ovih sredstava, blokirano je i dodatnih 478.000 KM. To su sredstva koja ne idu u raspodjelu prihoda korisnicima, već se radi o sredstvima koja se nalaze na depozitnom računu UIO, a to su sredstva građana koja su ih uplaćivali za osiguranje carinskog duga", naveo je Kovačević.

On je naveo da je od tih 478.000 KM Nova banka blokirala 226.000 KM, a NLB banka 252.000 KM.

Kovačević je naglasio da je UIO BiH u više navrata inicirala prema Upravnom odboru rješenje problema presude na osnovu koje su blokirana pomenuta sredstva i to na način da se svakog mjeseca izdvoji iznos od tri miliona KM koji pripadaju Federaciji BiH /FBiH/ i da se prebace Republici Srpskoj, sve do namirenja po osnovu izvršenja presude.

"Upravni odbor nije prihvatio taj prijedlog, a UIO će raditi sve u skladu sa zakonom, sve prikupljene prihode ćemo raspoređivati svakog radnog dana", naveo je Kovačević.

On je podsjetio da je riječ o presudi koja se odnosi na iznos od 15 miliona KM kamata, a tiču se 2009. i 2010. godine kada je bilo u pitanju poravnanje raspodjele prihoda od indirektnih poreza koje nije bilo urađeno na vrijeme.

Nakon toga, to poravnanje je dogovoreno, ali su ostale te kamate.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je juče Srni da je informisan da je Pravobranilaštvo Srpske tražilo da se blokadom računa UIO u bankama izvrši naplata duga od 15 miliona KM Republici Srpskoj, jer predstavnici Federacije BiH u UIO nisu željeli da prihvate prijedlog za rješenje tog problema koji je ponudio direktor Uprave.

"Nama je najvažnije da je u ponedjeljak na sjednici Upravnog odbora UIO, direktor te uprave dostavio prijedlog odluke kako da riješimo problem naplate pravosnažne sudske presude. I Srpska i predsjedavajući Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda bili su saglasni to da se to riješi na taj način, ali protiv takvog, da kažem mirnodopskog, rješenja bili su predstavnici FBiH tako da nije postignut dogovor", rekao je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije